Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ne prestaju reakcije na zaokruživanje cijena robe i usluga

Ni gotovo tjedan dana otkako je euro naša službena valuta, ne prestaju reakcije na zaokruživanje cijena robe i usluga. U pojačani nadzor trebali bi krenuti državni inspektori te porezna i carinska uprava, nakon što je premijer Andrej Plenković pozvao poslovne subjekte da hitno vrate cijene na razinu na kojoj su bile 31. prosinca.Koliko ove subote stoji kava na zagrebačkoj špici, provjerila je Marina Ninković.

– Ugostitelje s kojima sam jutros razgovarala kažu da još nisu imali nadzor Državne inspekcije. Isto tako, nigdje nismo vidjeli da su cijene kave vraćene na razinu s početka tjedna, kada su Državni inspektori utvrdili mnogobrojne nepravilnosti. Cijena kave je 2,40 €, pa je to 18,08 kn ili 2,30 €, pa je to 17,09 kn. Iz državnog inspektorata doznajem da je danas na terenu 200-tinjak inspektora na području cijele Hrvatske. Oni će na terenu sami utvrđivati i procjenjivati je li nešto nepravilnost ili nije. Zaključke će objaviti u ponedjeljak, rekla je.

Bitno je naglasiti, dodala je Ninković, da danas neće biti novčanog sankcioniranja.

– Prvi put inspektor poduzetniku oprašta nepravilnost, a ako ju utvrdi pri ponovnom izlasku na teren, kažnjavat će ih prema dvama zakonima – prema Zakonu o uvođenju eura, s kaznama do 13.270 € i prema Zakonu o Zaštiti potrošača, gdje su kazne i dvostruko više, objasnila je.(hrt)