Aktualno Gastro Magazin

Torta hrastov trupac

U vašu bilježnicu svakako uvrstite i Vanjin recept za tortu hrastov trupac!

“Torta u obliku rolade i dekorirana poput panja je bila vrlo popularna u doba mog djetinjstva, tamo negdje osamdeset i neke. Moja mama ju je pripremala za sva veća slavlja, rođendane i godišnjice, a posebno mi je ostala u sjećanju zbog veselih ukrasa u obliku gljiva i grančica koje su je krasile. Uvijek nam je bilo žao razrezati tu ljepotu, a mi, djeca, smo se otimali tko će prije dograbiti slatke ukrase od šećerne kreme i marcipana. Baš radi tih lijepih sjećanja, odlučila sam za desert novogodišnje večere pripremiti ovu tortu po receptu koji sam pronašla u staroj bilježnici. Recept je napisan olovkom na papiru, pun je mrlja i požutio što ukazuje da je puno puta korišten.

Torta je vrlo bogatog okusa oraha, čokolade, ruma i kave pa spada u jake deserte. Ukrase sam izradila od kupljenog marcipana, a u receptu se navodi kako se marcipan može kupiti u slastičarni ili napraviti od blanširanih i oguljenih badema. Što se tiče boja za ukrase, koristila sam one klasične arome iz bočica, a svakako možete koristiti i zdravije varijante poput špinata i cikle. Biskvit za ovu tortu je jednostavan i ne sadrži prašak za pecivo pa je jako bitno da se žumanjci i šećer dugo miksaju dok se ne dobije prozračna i svijetla smjesa. Pekla sam ga u limu dimenzija 28 x 40 cm na masnom papiru, a nadjev se stavlja na vruć biskvit pa preporučujem da najprije pripremite nadjev od oraha i ostavite da se ohladi. Ukoliko ne volite orahe ili kavu u desertima, možete staviti lješnjake i kavu zamijeniti mlijekom.” – napisala je u uvodu Vanja.

Sastojci za tortu hrastov trupac:

Za nadjev:
200 g mljevenih oraha (može i lješnjaka)
150 g šećera (stavila sam 120)
250 ml kuhane crne kave (može i mlijeko)
žličica ruma

Za biskvit:
4 jaja
130 g šećera
130 g glatkog brašna

Za kremu:
150 g maslaca sobne temperature
150 g šećera u prahu (stavila sam 120)
150 g čokolade (omekšale, ali ne vruće)

Za ukrase:
marcipan smjesa
boja za hranu
listići badema
mljeveni badem
čokolada

Najprije pripremite nadjev. Mljevene orahe i šećer skuhajte u 250 ml jake, crne kave. Nadjev mora biti gust i ne smije se cijediti, a li se mora moći mazati. Kuhajte nekoliko minuta dok smjesa ne postane gusta. Ostavite da se ohladi pa dodajte malo ruma. Neka se potpuno ohladi jer će se još malo stisnuti.
Za biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka i izradite čvrst snijeg. Žumanjke i šećer dugo miksajte dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Pomalo dodajte brašno te na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu istresite na lim obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva nekih 15 min. Kada lagano požuti, provjerite čačkalicom je li pečen. Nemojte ga prepeći jer se neće dati zarolati. Pečeni biskvit odmah prevrnite na krpu koju ste lagano posuli šećerom u prahu pa odvojite papir za pečenje. Odmah namažite pripremljeni nadjev i zarolajte roladu. Ostavite da se potpuno ohladi (ja sam tortu dovršavala idućeg dana, a ostavila sam roladu na hladnom, prekrivenu prozirnom folijom).

Za kremu omekšajte čokoladu u pećnici ili na pari pa ostavite da se mrvicu ohladi da ne bude vruća. Dobro izradite omekšali maslac i šećer u prahu dok ne dobijete svilenkastu kremu. Polako dodajte čokoladu i sjedinite u kremu.
Roladi odrežite dio sa svakog kraja pa kremom zalijepite sa strane u oblik trupca s “granama”. Sve premažite kremom (osim krajeva trupca i grana, da se vidi presjek) pa napravite brazde koje glume koru. Tortu možete poslužiti i tako ukrašenu, ali možete napraviti i ukrase te koru od čokolade. Za koru sam otopila čokoladu na pari pa tanko namazala na papir za pečenje i ostavila da se ohladi i stegne. Trgala sam komade koje sam zalijepila po kremi.

Ukrase poput gljiva i listića sam napravila od gotove smjese marcipana i boja za hranu, a vi se možete poigrati oblicima i bojama. Mahovinu sam radila od mljevenih badema kojima sam dodala par kapi zelene boje. Češere sam napravila od marcipana i listića badema, a možete ih raditi i s onim čokoladnim pahuljicama. Sve pospite s malo šećera u prahu. Tortu ohladite, ali prije posluživanja neka bude na sobnoj temperaturi nekih pola sata da se maslac u kremi opusti. Ova torta je predivnog okusa nostalgije, baš kakve su bile torte mog djetinjstva, a beskrajno ju je zabavno pripremati. Nadam se da ćete uživati. Dobar tek! (gorskikotao.com)