Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zakon o radu: 50-ak novih pravila koja idu na ruku radnicima

Više od 35 tisuća radnika na minimalcu ove će godine dobiti gotovo 600 kuna veću mjesečnu plaću. Poslodavce i njihove djelatnike očekuje i niz novina u zakonodavstvu koje – među ostalim – napokon jasnije regulira rad na određeno, sezonski i onaj od kuće te definira satnicu za rad nedjeljom.

Oko 90 posto zaposlenika američkog tehnološkog diva Dell, koji razvija računala i vrhunske informatičke sustave, ima opciju rada od kuće. Prednost rada na izdvojenom mjestu vide i zaposlenici zagrebačkog ureda.

  • Čak smo potpisali ugovore sa svim našim djelatnicima u Hrvatskoj prije više od dvije godine gdje smo im omogućili rad na daljinu. Time smo pokrili i neke stvari koje se sada reguliraju ovim zakonom, kao što su pokrivanje dijela režija i opremanje ureda u vlastitom domu, kaže Filipa Petrović, regionalna voditeljica marketinga Dell Technologies.

U izmijenjenom Zakonu o radu 50-ak je novih pravila koja idu na ruku radnicima.

  • Više smo zaštitili radnike, prepoznali smo određene nove trendove na tržištu rada, a to je taj rad od kuće, rad na daljinu koji je eksplodirao u COVID-pandemiji, i dali smo prvi zakonski okvir u Europi za sveobuhvatno rješavanje platformskog rada, kaže Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava.

Pozitivne pomake u radnom zakonodavstvu pozdravljaju i Sindikati.

  • Blagi pomaci su rađeni, primjerice, kod rada na određeno vrijeme. Utvrđeno je da je maksimalan broj uzastopno sklopljenih ugovora na određeno vrijeme tri, a do sada je to bilo neograničeno, i Hrvatska je po tome bila rekorderka u EU-u, kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Sezonski radnici u turizmu po novome mogu sklapati ugovore na neodređeno vrijeme, što im jamči veću sigurnost.

  • Kad imate ugovor na određeno vrijeme, vi ste zapravo građani drugog reda u smislu kreditne sposobnosti i rješavanja životnih problema. Sada će takva osoba moći imati ugovor na neodređeno i izvan sezone moći će u toj rupi raditi na određeno kod drugog poslodavca, kaže Opalić.

Sindikati imaju i neke primjedbe i nadaju se pregovorima o potpuno novom Zakonu o radu.

  • Ovo nisu nekakvi značajni pomaci, Vlada je trebala učiniti sve da Zakon o radu dodatno defleksibilizira jer je ovakav prefleksibilan i u kombinaciji s niskim primanjima upravo pridonosi iseljavanju radnika iz Hrvatske, kaže Sever.

Rad nedjeljom definirat će Zakon o trgovini koji je u saborskoj proceduru no svi koji budu radili nedjeljom, morat će dobiti 50 posto veću satnicu. (Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT)