Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

‘Ne treba nam euro. Pogledajte kakav je kaos sada u Hrvatskoj, to bi nam trebalo biti upozorenje‘

Hrvatska, koja je 1. siječnja prešla na euro, doživljava kaos i cijene im dosežu pretjerane razine, rekao je Mateusz Morawiecki

Poljski premijer Mateusz Morawiecki u utorak se ponovno oštro usprotivio uvođenju eura u svojoj zemlji u doglednoj budućnosti, a osvrnuo se i na Hrvatsku, u kojoj je, tvrdi, upravo uvođenje zajedničke europske valute izazvalo kaos i skok troškova života.

  • Zamjena zlota (poljske nacionalne valute) eurom potaknula bi inflaciju koja je već iznad 17% i povećala troškove života za Poljake. Hrvatska, koja je 1. siječnja prešla na euro, doživljava kaos i cijene im dosežu pretjerane razine. Taj kaos cijena u Hrvatskoj trebao bi nam poslužiti kao upozorenje – rekao je Morawiecki na konferenciji za novinare, a prenosi AP.

Dodao je i kako bi se razine prihoda u Poljskoj trebale približiti prosjeku Europske unije prije nego što zemlja počne razmišljati o uvođenju eura. Prosječna mjesečna primanja u zemlji trenutačno su manja od polovice prosjeka u EU.
Poljska još nije odredila datum prelaska na euro.
Tu zemlju na jesen čekaju opći izbori, a ankete pokazuju da bi vladajuća desna koalicija mogla izgubiti kontrolu nad parlamentom. Morawiecki je iskoristio pitanje eura kako bi “udario” na oporbu upozorivši njezine čelnike koji zagovaraju usvajanje zajedničke valute. (L.G., jutarnji.hr)