Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ovaj podatak otkriva razmjere ruskog pada: A vjerovalo se da će dostići Njemačku

U Rusiji je u 2022. godini prodano 626.300 novih vozila, za 59 posto manje nego u godini ranije i najmanje u posljednjih nekoliko desetljeća, citira novinska agencija Interfax rezultate istraživanja specijalizirane savjetodavne tvrtke Autostat.
Od početka ruske invazije na Ukrajinu zapadne automobilske tvrtke ugasile su proizvodnju u Rusiji pa su se na ruskom tržištu uglavnom prodavala domaća i kineska vozila.
Iz Rusije su se povukli i njemački Volkswagen (VW), BMW i Mercedes, navodi agencija dpa, napominjući da je Mercedesova tvornica u moskovskoj regiji otvorena samo tri godine ranije i da je na svečanom otvaranju bio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Podaci Autostata pokazuju da je rusko tržište automobila daleko vrhunca, zabilježenog 2008. godine kada je prodano gotovo tri milijuna vozila. Tada se čak spekuliralo da će Rusija istisnuti Njemačku s pozicije najvažnijeg europskog tržišta automobila, navodi dpa.

Prodaju su potom zakočili svjetska financijska kriza i zapadne sankcije Moskvi zbog pripojenja Krima 2014. godine, podsjeća agencija. (Hina, N1)