Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Prvo sudsko ročište za državljane RH uhićene u Zambiji

Danas će se u Zambiji održati prvo sudsko ročište za osmero hrvatskih državljana, odnosno četiri bračna para koja su već mjesec dana u pritvoru zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata u postupku posvajanja četvero djece iz Demokratske Republike Kongo. Na ročištu će biti službenik hrvatskog veleposlanstva u Pretoriji koji je jučer ponovno posjetio pritvorene hrvatske državljane.

Kako bi se ubuduće ovakve situacije izbjegle, Vrhovni sud je općinskim sudovima poslao preoporuke o postupanju u postupcima priznanja stranih sudskih odluka u postupcima posvojenja.
MVEP navodi da se Veleposlanstvo ne može upletati u pravne postupke koje vodi druga država, no putem nadležnih tijela Republike Zambije i branitelja dodijeljenog po službenoj dužnosti ponovno je zamoljeno da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja.

Tijekom boravka u Republici Zambiji, službenik Veleposlanstva pokušao je posjetiti djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen. Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djeca su na sigurnom te nisu ni na koji način ugrožena.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja diplomatskim putem u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima, stoji u priopćenju. (T.V./HRT)