Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zelenski je oduzeo ukrajinsko državljanstvo četvorici Putinovih saveznika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oduzeo je ukrajinsko državljanstvo četvorici političara, uključujući prokremaljskog političara Viktora Medvedčuka koji je prošle godine prebačen u Rusiju na temelju sporazuma o razmjeni zatvorenika.

  • Odlučio sam ukinuti državljanstvo četiri osobe: Andrija Leonidoviča Derkača, Tarasa Romanoviča Kozaka, Renata Ravelijoviča Kuzmina i Viktora Volodimiroviča Medvedčuka, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.
  • Ako narodni zastupnici odluče služiti ne narodu Ukrajine, već ubojicama koji su došli u Ukrajinu, naše će akcije biti primjerene, dodao je.

Medvedčuk, bliski saveznik čelnika Kremlja Vladimira Putina, bio je na čelu zabranjene proruske stranke “Oporbena platforma – Za život” u Ukrajini i bio je suočen s optužbama za izdaju prije nego što je prebačen u Moskvu u rujnu 2022. I Kozak i Kuzmin bili su izabrani u ukrajinski parlament kao članovi Medvedčukove stranke. SAD je uveo sankcije Kozaku, vlasniku tri televizijska kanala, u siječnju 2022. zbog navodnog širenja ruskih dezinformacija, nakon što je Kijev tražio njegovo uhićenje pod optužbom za izdaju. Ukrajina je također optužila Kuzmina za veleizdaju. Derkač, ukrajinski zastupnik koji je također sankcioniran od strane Washingtona, optužen je u Sjedinjenim Državama u prosincu za pranje novca i kršenje sankcija. Bio je optužen za pomaganje Rusiji da se upliće u predsjedničke izbore u SAD-u 2020. (HRT/Hina)