Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Benčić: Malo me zanima odgovornost ministara, zanima me Plenkovićeva odgovornost

Promjene u Vladi glavna su politička tema nakon što je premijer razriješio dužnosti ministre Ivana Paladinu i Natašu Tramišak. Zamijenit će ih Branko Bačić i Šime Erlić. O promjenama u Vladi govorilo se jutros u emisiji Poligraf. Oporba očekivano – iznosi kritike, dok iz HDZ-a poručuju da je stranka jedinstvena. Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora (HDZ), brani pravo premijera Andreja Plenkovića da mijenja ministre.

– I on ima apsolutno pravo izabrati osobu A ili zamijeniti osobu A s klupe na teren i obrnuto jer ima svoju viziju. To mu nitko ne može osporiti. Ovdje je dapače i pitanje izbornoga legitimiteta i svega ostalog, ali ono što mene smeta i sad ću to ponovno reći je da se od toga u Hrvatskoj stvara ogromna priča. Ministri se mijenjaju tijekom mandata u većini europskih zemalja. Ja ne znam niti jednu europsku zemlju, demokraciju, u kojoj je Vlada mandat počela i završila s istim sastavom ministara, rekao je Reiner.

Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka, ističe da je problem što sve odluke donosi premijer.

– Što u o ovoj Vladi, ne samo u ovom mandatu već i u prethodnom mandatu, sve ključne odluke donosi Andrej Plenković i bez njega nitko od tih ministara ne može voditi politiku. Zato ih on i mijenja jer su oni “svejedni”, oni dođu i odu. Pa mi imamo trećeg ministra obnove unutar godine dama zato što ionako ti ministri nisu ti koji vode politiku, politiku vodi Andrej Plenković. I to vam se vidi i zato je ministrica Tramišak možda sada ogorčena, ali ona je sudjelovala u Vladi u kojoj je znala da ona kao ministar nema zadnju riječ u svom resoru. Po meni, svi ministri ustvari funkcioniraju kao državni tajnici, operativa koja treba provoditi ono što je Plenković odlučio. I zato mene malo zanima odgovornost tih ministara, mene zanima odgovornost Andreja Plenkovića, poručila je Benčić.
Stipo Mlinarić, Domovinski pokret, osvrnuo se na istup bivše ministrice Nataše Tramišak nakon smjene.

– Znači žena je dobro radila svoj posao i na noj se vidjelo ogorčenje – zašto me mijenjaš ako dobro radim svoj posao? Ali nisam poslušnica. I to se vidjelo, ta je žena sada očitala bukvicu, mislim prvo Tomi Medvedu koji je 90-tih bio ratnik, a danas je sagnute glave pred premijerom Plenkovićem. Ova je žena pokazala hrabrost, izašla je i rekla – čekajte, niste mi dali objašnjenje zašto me mijenjate ako sam dobro radila svoj posao, ističe Mlinarić.(hrt)