Aktualno OG sada Ogulin

Predstavljena knjiga “Fran Kurelac – starinom Ogulinac, nakratko Oštarac”

U velikoj dvorani ogulinske Gradske knjižnice i čitaonice sinoć je upriličeno  predstavljanje knjige “Fran Kurelac – starinom Ogulinac, nakratko Oštarac”, autora Ivice Mihaljevića. Predstavljanje su organizirali Katedra Čakavskog sabora Modruše i ogulinska Gradska knjižnica i čitaonica, a uvodno je riječi dobrodošlice okupljenima uputio predsjednik Katedre Zvonko Trdić.

Publici su knjigu predstavili njen autor, Ivica Mihaljević, te recenzentica dr.sc. Diana Stolac. Publika je tako, iz prve ruke, imala priliku doznati više detalja o samom nastanku ovog vrijednog izdanja, ali i o neizbrisivom tragu kojeg je u hrvatskoj povijesti Fran Kurelac ostavio kao jeziko-slovac i predvodnik riječke filološke škole.

Fran Kurelac rođen je u Bruvnu u gračačkoj župi 14. siječnja 1811.. Tada je taj lički prostor bio pod francuskom upravom. Svoje porijeklo na naslovnicama svojih knjiga označavao je šire: „starinom Ogulinac a rodom iz Bruvna u Krbavi”.
Bio je skupljač narodnog blaga, prevodilac, putopisac, govornik i pjesnik, a bio je žestoki hrvatski i slavenski rodoljub. Životni ga je put vodio mnogim europskim prostorima, od Austrije, Češke i Mađarske pa do Rakovice, Oštarija, Rijeke, Severina, Đakova i Zagreba. Zanimljivo je da redovno školovanje nije završio, međutim to nije bilo lako uočiti jer je bio načitan, širokih interesa, govorio je više jezika, a nekoliko ih je i poučavao. (foto:ROG)