Aktualno Gastro Magazin

Mak roščići

Iz Gorskog kotla danas izdvajamo recept za mak roščiće.

“Volite li sitne, suhe kolače? Još od djetinjstva su mi sitni kolači pojam slastice za proslave, blagdane, obiteljska okupljanja i slične prigode. Kuglice, štangice, roščići, keksići, vanilice, zvjezdice, kiflice, košnice, šubarice, rolice, trokutići i sve što možete zamisliti, a da se slatko pojede u jednom zalogaju, privlačni su za oko, a onda i za nepce. Svaki majstor kuhinje, slastičar ili entuzijast za hranu, poput mene, diči se zbirkom recepata za ove slasne male zalogaje. Njihova priprema zahtijeva strpljenje, ali nudi i kreativnost pa si stvarno dam oduška. Volim pripremati te raznovrsne sitne kolače jer neki mogu dugo stajati, a posloženi na neki lijepi tanjur ili dasku budu ukras svakog stola. Volim ih i poklanjati pa u posljednje vrijeme ni ne kupujem poklone nego ih sama izradim i počastim svoje sladokusce.

Nedavno sam u zbirku svojih recepata za sitne kolače dodala i ove mak roščiće. Oduševili su me izgledom i okusom, a pronašla sam ih na Slatkopediji . Dekorativni, ukusni i u njih ide mak, odmah su postali jedni od omiljenih, a mislim da bi se svidjeli i mojoj Ličanki, Jovanki.

Moja baka Jovanka je bila prava majstorica za torte i kolače, a nama djeci su bile najslađi abesinci, kuglice od mrkve i kuglice od oraha s rumom. E baš te s rumom su nam najljepše mirisale pa smo se znali zavući u hladnu sobu, gdje ih je čuvala za neku proslavu i pomlatiti pola onako po skrivećki. Naravno, ispsovala nas je na pasja kola, ali ta uspomena je još uvijek živa i vidim baku kako bjesni na nas, a u kutku usana skriva smijeh da ne pobjegne. Vjerovatno zbog te nostalgije čuvam takve uspomene i oživim ih dok pripremam kolačiće. Tako sam uživala i u pripremi ovih kolačića pa vam u nastavku pišem recept.” – napisala je u jednoj od svojih objava Vanja, autorica bloga Gorski kotao.

Sastojci za mak roščiće:
250 g brašna (pola oštro, pola glatko)
100 g hladnog maslaca
80 g masti
80 g mljevenog maka
50 g mljevenih lješnjaka/badema/oraha (ja sam koristila pržene lješnjake)
80 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
2 žumanjka
1/2 žličice cimeta (ukoliko ne volite, ne morate staviti, može i malo ribane limunove korice)

Glazura:
130 g bijele čokolade
1 žlica ulja

Priprema:
Pomiješajte obje vrste brašna te dodajte hladni maslac narezan na listiće i hladnu mast (možete dodati i samo maslac, samo neka ukupna količina masnoće bude ista). Natrljajte brašno i masnoću rukama da dobijete mrvičastu smjesu. U smjesu dodajte obje vrste šećera, cimet, pržene mljevene lješnjake te žumanjke. Umijesite kompaktno tijesto koje nemojte dugo grijati rukama. Ukoliko vam se čini presuho, dodajte malo mlijeka ili žlicu kiselog vrhnja.
Tijesto oblikujte u kuglu i zamotajte u prijanjajuću foliju pa ga spremite u hladnjak na nekih sat vremena.
Na dasci za valjanje tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova pa svaki dio oblikujte u valjak debljine prsta. Svaki valjak režite na otprilike jednake komadiće te oblikujte roščiće.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Roščiće slažite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite ih 15-ak minuta dok blago ne porumene. Ohlađene roščiće ukrasite glazurom od bijele čokolade.
Glazuru pripremite tako da u lončiću, na pari otopite bijelu čokoladu i žlicu ulja. Umačite vrhove roščića u glazuru i slažite ih na masni papir da se osuše. Dodatno možete posuti ukrasnim posipom, drobljenim lješnjacima, pistaciama i slično. Dobar tek! (gorskikotao.com)