Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nastavljena potraga za četvero nestalih u padu zrakoplova u Nepalu

Spasioci su u ponedjeljak nastavili potragu u Nepalu za četvero nestalih osoba nakon najteže zrakoplovne nesreće u toj državi u posljednjih 30 godina, objavile su službene osobe.
Do sada su pronađena tijela 68 osoba od njih 72 koliko ih je bilo u zrakoplovu tipa ATR 72 u vlasništvu kompanije Yeti Airlines, koji se u nedjelju srušio u turističkom gradu Pokhari nekoliko minuta prije slijetanja, iako su vremenski uvjeti bili povoljni.

U zrakoplovu koji je letio od Katmandua do Pokhare, polazišta za ekspedicije na znamenitu planinu Annapurna, bilo je 57 nepalskih državljana, petero Indijaca, četiri Rusa, dva državljana Južne Koreje te po jedna osoba iz Argentine, Irske, Australije i Francuske.

Policijski službenik iz Pokhare je rekao da je nastavljena potraga za preostalim putnicima koji se zasada smatraju nestalima.

  • Izvući ćemo pet tijela iz kanjona i nastaviti tražiti preostala četiri koja još nismo pronašli, izjavio je Ajay K. C. za Reuters te dodao da su preostala 63 tijela otpremljena u bolnicu.

Spasioci također tragaju za crnim kutijama iz zrakoplova, na kojima je zabilježena komunikacija između zrakoplova i kontrole leta te svi podaci o letu.

Nepal je u ponedjeljak proglasio nacionalni dan žalosti i sastavio odbor za istragu ove nesreće koji će imati zadaću predložiti i mjere za izbjegavanje ovakvih nesreća u budućnosti.

Priopćeno je da će tijela biti predana obiteljima nakon identifikacije i obdukcije.

Gotovo 350 ljudi je poginulo od 2000. u zrakoplovnim i helikopterskim nesrećama u Nepalu, u kojem se nalazi osam od 14 najviših planinskih vrhova svijeta, a među njima i onaj najviši – Everest. U Nepalu su iznenadne promjene vremenskih uvjeta prilično uobičajene, a to može učiniti uvjete za letenje vrlo opasnima. (M.M./Hina/HRT)