Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ostavka zbog rata u Ukrajini? Njemačka ministrica obrane nakon niza gafova: “Zatražila sam kancelara da me oslobodi dužnosti”

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht objavila je u ponedjeljak da je kancelara Olafa Scholza zatražila da je razriješi dužnosti, što je kulminacija sve snažnije skepticizma u njezine sposobnosti da poboljša spremnost njemačke vojske s obzirom na rat u Ukrajini.
Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht zatražila je u ponedjeljak od kancelara Olafa Scholza njezinu smjenu, navodi u priopćenju.

Kulminacija je to rastućeg skepticizma o njezinoj sposobnosti da dovede njemačku vojsku u formu u pozadini rata u Ukrajini.
U Njemačkoj se sve snažnije propitivala kompetencija ministrice Lambrecht kada je riječ o isporukama oružja Ukrajini i novom velikom ulaganju u oružane snage, a posebno su bili kritizirani njezini javni nastupi.
Niz gafova ministrice
Tako je u novogodišnjoj poruci na Instagramu Lambrecht govorila o ruskoj invaziji na Ukrajinu, a istodobno je u pozadini odzvanjao vatromet i pucale su petarde.

Fotografija njezina sina kako putuje u helikopteru Bundeswehra dospjela je na naslovnice.

“Mjesečni medijski fokus na mene osobno” nije omogućio pravu javnu raspravu o ulozi oružanih snaga i njemačkoj sigurnosnoj politici, rekla je Lambrecht. Zbog toga “sam zatražila kancelara da me oslobodi dužnosti ministrice obrane”, priopćila je.

“Vrijedan rad vojnika i brojnih motiviranih ljudi mora biti u prvom planu” pošto Njemačka planira uložiti 100 milijardi eura u modernizaciju svoje vojske nakon rata u Ukrajini, rekla je Lambrecht.
Većina Nijemaca za ostavku
Čak 60 posto ispitanih Nijemaca izjasnilo se da Lambrecht treba podnijeti ostavku prema anketi javne televizije ZDF u petak. Polovica anketiranih birača koji podržavaju njezinu Socijaldemokratsku stranku (SPD) također su naveli da bi trebala podnijeti ostavku.

I glasovi oporbe više su puta pozivali na njezinu ostavku. Kritičari su joj spočitavali i spor početak nabave za Bundeswehr ili manjak stručnosti, ali i pojavljivanje u javnosti.
Njemačka je suočena s pritiskom da odobri povećanje vojne potpore Ukrajini – uključujući pristanak na isporuku borbenih tenkova Leopard 2.

Iako je Njemačka posljednjih mjeseci povećala svoju vojnu potporu Ukrajini – obećavši haubice, samohodne protuzračne topove Gepard i raketne sustave zemlja – zrak, kritizirana je da oklijeva s povećanjem pomoći.
Istodobno, obrambene sposobnosti Berlina dovedene su u pitanje nakon što je nekoliko pješačkih tenkova Puma stavljeno izvan upotrebe tijekom nedavne vojne vježbe. (Hina, dnevnik.hr)