Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U Moskvi opasno zakuhalo, sukob se više i ne skriva: Prigožin sve drskiji, počeo je provocirati Putina!

Institut za proučavanje rata u svojoj posljednjoj objavi navodi da je osvajanje grada Soledara razbuktao unutarnji rat u Moskvi između Ministarstva obrane i privatne vojske Wagner. Kap koja je prelila čašu je izjava Vladimira Putina, koju je prenosila državna televizija, gdje je predsjednik Rusije umanjio utjecaj Prigožinove vojske u pobjedi kod Bahmuta. ISW također navodi da je na taj način Putin htio pokazati Prigožinu tko kontrolira državne medije, dok se s druge strane, šef Wagnera i dalje oslanja na Telegram i društvene mreže. Kako god bilo, Putin i Ministarstvo obrane u najnovijim izvještajima uopće ni ne spominju Wagner.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov jučer je pokušao odbaciti tvrdnje o mogućem sukobu Ministarstva obrane i Wagnera, izjavivši da ti izvještaji stižu od neprijatelja Rusije koji proizvode medijske manipulacije. Međutim, dodao je i da Kremlj ima ‘prijatelje‘ koji se ponašaju na sličan način. Upravo ta izjava, smatraju stručnjaci, odnosi se na Prigožina, čije kritike ruskog Ministarstva obrane postaju sve drskije. Peskov je također ponovio i Putinove riječi i dodao da Wagnerove snage nisu jedine zaslužne za osvajanje Soledara.

Odgovor od Prigožina na izjave Peskova nije se dugo čekao. Šef Wagnera odgovorio je da nema razloga ne vjerovati Peskovu. ISW navodi da je Prigožin vrlo lako mogao opovrgnuti izvještaje o sukobu u Moskvi, ali je nastavio s taktikom korištenja šifriranih poruka kako bi razbuktao raspravu unutar ruskog informacijskog prostora, s konačnim ciljem potkopavanja povjerenja u Ministarstvo obrane i Putina.

Zanimljivo, Prigožin je jučer uručio medalju za hrabrost istom vojniku koji je nedavno primio medalju i od Putina. (V.M., Hina, jutarnji.hr)