Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Francuska se priprema za ‘crni četvrtak‘: Na ulicu će izaći milijuni ljudi, imaju samo jedan cilj

Macronova reforma jedna je od ključnih u njegovu drugom predsjedničkom mandatu koji je počeo u svibnju

Opći štrajk najavljen za četvrtak u Francuskoj izazvat će brojne poremećaje, a cilj je zaustaviti mirovinsku reformu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kojom se dob za umirovljenje želi podići sa 62 godine na 64.

Masovni marš protiv reforme, poznat kao ‘‘crni četvrtak‘‘, organizirali su sindikati koji su udružili snage prvi put u 12 godina. Očekuje se da će tri četvrtine učitelja štrajkati, a zastoji će poremetiti prijevoz i rad zdravstvenih službi. Štrajkove su najavili vozači kamiona, dostavljači, radnici rafinerija i radnici u zrakoplovnim uslugama. Očekuje se da će se velikoj akciji pridružiti i zaposlenici kazališta i banaka. Philippe Martinez, čelnik najvećeg sindikata CGT, rekao je kako se nada da će “nekoliko milijuna ljudi” štrajkati i prosvjedovati.

Ključna reforma
Macronova reforma jedna je od ključnih u njegovu drugom predsjedničkom mandatu koji je počeo u svibnju. Obećao je reformu u svojoj izbornoj kampanji, na njoj inzistira tvrdeći da su mjere potrebne kako bi se zemlja spasila od deficita, a nada se da će je parlament usvojiti do 26. ožujka. Uzastopni francuski predsjednici pokušali su i nisu uspjeli revidirati mirovinski sustav i podići dob za odlazak u mirovinu. Macron je od prvog pokušaja uvođenja odustao, početkom pandemije 2020., nakon tjedana štrajkova.

Anketa javnog mnijenja koju je provela tvrtka Ifop za glavne francuske nedjeljne novine, Le Journal du Dimanche, pokazala je da je 68 posto zemlje protiv drugog vladina pokušaja da se revidira skupi mirovinski sustav. Većina u Francuskoj smatra da je mirovinska reforma nužna, ali da je Macronova verzija nepravedna. Olivier Dussopt, ministar rada, rekao je kako se nada da štrajkovi neće prouzročiti ‘‘blokadu cijele zemlje‘‘. Clément Beaune, ministar prometa, apelirao je na ljude da rade od kuće. – Bit će to četvrtak s teškim poremećajima – rekao je.
Obustavljeni letovi
Očekuje se da će najviše biti pogođene usluge željezničkog i gradskog javnog prijevoza. Radnici u pariškom javnom prijevozu RATP posebno su ljutiti jer Macron reformom namjerava ukinuti shemu prijevremenog umirovljenja koja je mnogima omogućila da odu u mirovinu u 50-ima. Letovi će biti obustavljeni zbog štrajkova kontrolora leta.

Sindikalni čelnici rekli su da će četvrtak biti “prvi dan mobilizacije” u njihovoj borbi za zautavljanje Macronove mirovinske reforme. Zahtijevaju hitno povlačenje mjera, ocjenjujući ih “nepravednima i nepotrebnima”.

Macronu je potrebna podrška zastupnika konzervativne Republikanske stranke kako bi osigurao većinu za svoju Renesansnu stranku i njezine saveznike koji su izgubili apsolutnu većinu na izborima prošlog lipnja. U međuvremenu, oporbena ljevica i krajnja desnica iskorištavaju priliku kako bi smanjili moć predsjednika. Marine Le Pen, koja je s populističkom strankom Nacionalno okupljanje osvojila drugo mjesto iza Macrona na predsjedničkim izborima, nazvala je reformu brutalnom i nepravednom. – Macron ima sadističku stranu, poput klinca koji muhama kida krila u trenutku kad su Francuzi u vrlo teškom razdoblju – rekla je.

Jean-Luc Mélenchon, čelnik ljevice, nazvao je Macrona ‘‘prijateljem bogatih‘‘ koji se igra životima Francuza. Mirovinska reforma ponovno izaziva bijes uglavnom ruralnog stanovništva koje se poistovjećuje sa žutim prslucima, pokretom čiji su prosvjedi dosad bili najveći test Macronove vladavine u prošlom mandatu. (K.Juničić, jutarnji.hr)