Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Samo u Hrvatskoj: Konačno smo u eurozoni, ali državni biljezi u kunama ostat će s nama još dugo!

Biljezi u kunama primjenjivat će se uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje

Državni biljezi u apoenima od 5, 10, 20 i 50 kuna mogu se upotrebljavati do njihova iskorištenja, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo financija Republike Hrvatske.

T-portal piše da im je Ministarstvo reklo i da je Zakonom o upravnim pristojbama propisano da se upravne pristojbe u iznosu do 13,27 eura mogu platiti u državnim biljezima te da se Zakon mijenjati neće.

Ministarstvo je dodalo da je Pravilnikom o izdavanju, raspačavanju, povlačenju iz upotrebe i zamjeni državnih biljega propisano da se državni biljezi izdaju u apoenima od 0,66, 1,33, 2,65 i 6,64 eura.

Biljezi u kunama primjenjivat će se uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje te sukladno zakonu koji uređuje uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, reklo je Ministarstvo financija RH.
Nekoć sveprisutni, danas biljezi više nisu potrebni za izradu vozačkih dozvola, prometnih isprava, putovnice, domovnica, rodnih listova i brojnih drugih dokumenata. (L.G., jutarnji.hr)