Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Novozelandska premijerka najavila da se povlači s dužnosti

Iznenadna objava novozelandske premijerke Jacinde Ardern da se povlači s dužnosti razotkriva sve teškoća s kojima se moraju nositi žene na vlasti te je istaknula da se želi posvetiti obitelji.
Ardern je šokirala objavom da nema više snage za vođenje zemlje, da će odstupiti najkasnije početkom veljače i neće se kandidirati za još jedan mandat.

  • Prošloga ljeta sam se nadala da ću se uspjeti pripremiti ne samo za još jednu godinu, nego za još jedan mandat – jer u ovoj godini je to potrebno. Nisam u tome uspjela, rekla je 42-godišnja Ardern na konferenciji za medije susprežući suze.

Kazala je da je provela teških pet i pol godina kao premijerka.

  • Znam da će se mnogo raspravljati nakon ove odluke o tome koji je bio takozvani ‘pravi’ razlog… Jedini zanimljiv kut koji ćete pronaći jest da sam nakon šest godina velikih izazova ljudsko biće, nastavila je.
  • Političari su ljudi. Dajemo sve od sebe, koliko god možemo, a onda je vrijeme. I za mene je vrijeme, naglasila je.

Žene su oslobođene no “patrijarhalne institucije” nisu evoluirale dovoljno da pruže dovoljno potpore obiteljskom životu, rekla je.

Političarka koja je vodila kampanju da treći stupanj obrazovanja bude djelomice besplata, koja je nastojala iskorijeniti siromaštvo djece i dekriminalizirati pobačaj, Ardern je jednako snažno osuđivala očiti seksizam u politici.

Vrijeme za obitelj

Ardern je rekla da se ne povlači jer je posao težak, već zato što vjeruje da bi ga drugi mogli bolje raditi.

Poručila je svojoj kćeri Neve da se raduje što će biti prisutna kada krene u školu ove godine, a svom dugogodišnjem partneru Clarkeu Gayfordu rekla je da je vrijeme da se vjenčaju.

Ardern se probila na globalnu scenu 2017. kada je s 37 godina postala najmlađa žena na čelu vlade.

Na valu “Jacinda-manije”, strastveno se zalagala za prava žena i kraj dječjeg siromaštva i ekonomske nejednakosti u zemlji.

Osam mjeseci nakon što je postala premijerka, postala je druga izabrana čelnica koja je rodila dok je bila na dužnosti, nakon pakistanske političarke Benazir Bhutto. Mnogi su Ardern smatrali dijelom vala progresivnih liderica, zajedno s finskom premijerkom Sannom Marin.

Njezin empatični stil vođenja zacementiran je njezinim odgovorom na masovnu pucnjavu u dvije džamije u Christchurchu 2019. godine u kojoj je ubijena 51 osoba, a 40 ranjeno.

  • Njezin univerzalni poziv na ljudsko jedinstvo sa suosjećanjem tada me natjerao da plačem od radosti, a tjera me da i sada plačem, rekao je Farid Ahmed, preživjeli i suprug žrtve napada u Christchurchu.
  • Njezina dobrota, mudrost i napori za miran svijet bili su izvanredan primjer za svjetske vođe, rekao je.
  • Razumijem da joj je potreban odmor i želim joj sve najbolje u životu, dodao je Ahmed.

Ardern je napade brzo proglasila “terorističkima” i nosila je hidžab na susretu s muslimanskom zajednicom dan nakon napada. Poručila im da je cijela zemlja ujedinjena u tuzi. Obećala je i provela veliku reformu zakona o oružju u roku od mjesec dana.

  • Jacinda Ardern pokazala je svijetu kako voditi intelektom i snagom. Pokazala je da su empatija i svijest snažne kvalitete vodstva, rekao je u četvrtak australski premijer Anthony Albanese.

Šansa za resetiranje laburista

Vladajuća Laburistička stranka birat će novog čelnika u nedjelju, a novi čelnik stranke bit će premijer do sljedećih parlamentarnih izbora. Ardern će odstupiti najkasnije 7. veljače, a parlamentarni izbori održat će se 14. listopada.

Ardern je rekla da vjeruje da će laburisti pobijediti na idućim izborima.

Njezin zamjenik i ministar financija Grant Robertson priopćio je da se neće kandidirati za predsjednika Laburističke stranke.

Novi čelnik stranke i premijer suočit će se s teškim testom na parlamentarnim izborima pošto pada potpora laburistima i očekuje se da će zemlja ući u recesiju u idućem kvartalu.

Anketa 1News-Kantar objavljena u prosincu pokazala je da laburisti imaju 33 posto podrške u odnosu na 40 posto početkom 2022. To znači da čak ni sa Zelenima, tradicionalnim koalicijskim partnerom, koji ima podršku od devet posto, laburisti ne mogu imati većinu.

Imena nekoliko ministara spominje se za novu ulogu, a među njima su bivši ministar za covid-19, a sada ministar obrazovanja i policije Chris Hipkins te ministrica pravosuđa Kiri Allen.

Ardern je zaradila pohvale u cijelom političkom spektru za djelovanje na pandemiju covida-19 zbog čega se zemlja suočila s nekim od najstrožih mjera na globalnoj razini, ali je rezultirala jednom od najnižih stopa smrtnih slučajeva.

No njezina je popularnost oslabila u 2022. jer je inflacija porasla na najviše razine u gotovo tri desetljeća, središnja banka agresivno je povećala gotovinsku stopu i porastao je kriminal.

Zemlja je postala politički podijeljena oko pitanja vladine revizije vodne infrastrukture i uvođenja programa emisija u poljoprivredi. Ardern i laburisti suočili su se s padom podrške u anketama.

Politički komentatori smatraju da će odlazak Ardern osnažiti oporbenu konzervativnu Nacionalnu stranku, ali bi to mogla biti i prilika laburistima da se osvježe i repozicioniraju prije izbora.

  • Postoji potencijal da dođe vođa laburista i na neki način resetira Laburističku stranku u stranku koja je usredotočena na pitanja na koja su usredotočeni birači – troškovi života, inflacija i bolje uvjete za radnike, rekla je Josie Pagani, bivša kandidatkinja laburista. (HRT/V.G./Hina,hrt.hr)