Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zakon o pomorskom dobru je protuustavan

Saborska zastupnica Katarina Peović (Klub zastupnika HSS-a i RF-a) ponovila je u četvrtak svoj stav da je zakon o pomorskom dobru i morskim lukama koji Vlada predlaže protuustavan te najavila da će, prođe li zatražiti ocjenu ustavnosti.

  • Taj zakon uistinu će omogućiti privatizaciju plaža i obale, ustvrdila je Peović u slobodnom iznošenju stajališta i pozvala da se zakon povuče iz procedure.

Najavila je također da će podržati prosvjede protiv tog zakona.

Stephen Nikola Bartulica (Klub Domovinskog pokreta) u iznošenju stajališta osvrnuo se na Svjetski gospodarski form u Davosu, ocijenivši da su tamo okupljeni “udaljeni od stvarnosti” s obzirom na to da im je top tema bila uhićenje švedske aktivistice Grete Thunberg.

  • Ne očekujemo ništa od Davosa osim floskula i puno samodopadnih fotografija ljudi koji su puni licemjerja i nisu svjesni svoje odgovornosti, kazao je Bartulica.

Za sastanak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srbijanskog predsjednika Aleksandar Vučića, Bartulica je rekao da nema ništa protiv takvih sastanka ali sumnja da će nešto konkretno donijeti.
Bojan Glavašević (Klub zeleno-lijevog bloka) u slobodnom govoru izrazio je nadu da će iduća godišnjica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja biti drugačija od ovogodišnje.

  • Ovo godine nije bilo službenog obilježavanja u smislu posebnog programa od strane vlade nego je to prepušteno gradu Vukovaru. Predstavniku Hrvatskog sabora nije bilo dozvoljeno govoriti dok predstavnici srpske nacionalne manjine nisu sudjelovali na obilježavanju. To je tužno i sramotno i odraz stanja stvari, kazao je Glavašević. (T.V./HRT/Hina)