Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Petrinja čeka vodeni val, selo Šišljavić postalo otok

Nakon kiše, u mnogim dijelovima zemlje pao je snijeg. Neke lokalne ceste oko Karlovca su poplavljene, a sela su odsječena od svijeta. Tijekom poslijepodneva vodeni val koji se spušta Kupom dolazi do Petrinje, gdje su nasipi napuknuli u potresu.
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sinoć je gostovao u Dnevniku HTV-a te rekao kako za sada situacija nije ozbiljna, a ne bi trebala ni biti.

  • Odradili smo veliki dio posla još u prosincu uz pomoć pripadnika Hrvatske vojske. Sada smo uz pomoć snaga Hrvatskih voda dodatno ojačali linije. Očekujemo porast vodostaja još oko pola metra i može se vidjeti da smo se dobro izdignuli iznad kote. No moramo pratiti nekih 1000 metara koji su ugroženi dijelovi i na kojima moramo intervenirati, rekao je Zoran Đuroković.

Rekao je kako su u stalnom kontaktu s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom i Sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom te da imaju sve resurse na raspolaganju.

  • Procjena je takva da sve možemo odraditi s licenciranim tvrtkama iz vodnog gospodarstva. Radio oko 150 ljudi, imamo 34 radna stroja. Blizu je i vojarna u Petrinji tako da u bilo kojem trenutku po našem pozivu pristići će nam i dodatne snage u pomoć, naglasio je Đuroković.

Korana i Kupa cijeli su jučerašnji dan stagnirale. Vodostaji koji su podnošljivi za sam grad, nisu za sela nizvodno. Prvi je na udaru Gradac. Na kolniku je 10-ak centimetara vode, cesta jedva prohodna.

U naselju Vodostaj, ni 2 kilometra udaljenom od središta Karlovca, problemi na cesti. Kupa se izlila i promet je onemogućen. Odsječena tako ostaju sela Donje Mekušje, Husje, Kobilić.

U drugom smjeru takva je situacija za još šest sela. U selu Šišljavić na posao se ne ide već drugi dan, okruženo je vodom sa svih strana. (T.D./HRT)