Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nova iskra koja bi mogla dodatno zapaliti sukob u Europi: ‘Da, istina je, razmišljamo o NATO-u‘

Maia Sandu kaže da je ruska propaganda uspjela uvjeriti dio stanovništva da neutralnost znači da nemate kapaciteta za obranu

Ruska invazija na Ukrajinu potiče preispitivanje u susjednoj Moldaviji o tome treba li se zemlja odmaknuti od svoje Ustavom utvrđene neutralnosti i priključiti Sjevernoatlanskom savezu. Na pitanje o potencijalnom pristupanju NATO-u, predsjednica Moldavije Maia Sandu odgovorila je u intervjuu za Politico da njezina zemlja još pokušava odvagnuti idući korak i hoće li za to biti potrebna promjena Ustava. “Sada traje ozbiljna rasprava o našoj sposobnosti da se branimo, možemo li to učiniti sami ili bismo trebali biti dio većeg saveza”, rekla je moldavska predsjednica.

U svojem odgovoru, Sandu je pazila da ne spomene pojam NATO, koji je anatema za ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji već pokušava destabilizirati moldavsku proeuropsku vladu. Rusija je upozorila na daljnju vojnu suradnju između Moldavije i zapadnih saveznika. Iako Moldavija nije članica NATO-a, ona surađuje s organizacijom i doprinosi mirovnim snagama na Kosovu koje Savez vodi. Osim toga, Sandu se sastala s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u New Yorku tijekom Opće skupštine Ujedinjenih naroda u rujnu prošle godine, a ministar vanjskih poslova Moldavije, Nicu Popescu, prisustvovao je prosinačkom sastanku NATO-a u Bukureštu, što je prvi put da je moldavski ministar vanjskih poslova sudjelovao na ministarskom sastanku ovog saveza. Na tom su skupu saveznici ponovno potvrdili potporu Moldaviji, uključujući pružanje obuke za moldavske obrambene snage. Susjedna članica NATO-a Rumunjska također je posebno zainteresirana za povećanje vojne suradnje. (R.Bajruši, jutarnji.hr)