Aktualno Gastro Magazin

Čokoladna mascarpone torta za prijateljice

Nema druge – pozovite prijateljice i zajedno uživajte!

“Čokolada je uvijek dobar izbor za slasticu i torte, a kada je u kombinaciji s mascarpone sirom, to je pun pogodak. Ova torta nije preslatka, finog je čokoladnog okusa, nije komplicirana za napraviti i jako je sočna. Sastojci su za manji kalup za torte promjera 20 cm pa ako pečete veću tortu, povećajte količinu sastojaka.” – poručila je naša Vanja u jednoj od svojih objava.

Sastojci za čokoladnu mascarpone tortu:

Za biskvit:
5 jaja
130 g šećera
1 vanilin šećer
malo soli
40 ml ulja
40 ml mlake vode
100 g glatkog brašna
30 g kakao praha
1/2 vrećice praška za pecivo

Za kremu:
150 g čokolade za kuhanje
250 ml slatkog vrhnja (ne biljnog nego onog nezaslađenog iz crvene čašice)
250 g mascarpone sira
60 g šećera u prahu
žlica ruma ili rum šećer

Za glazuru i ukrašavanje:
50 g čokolade za kuhanje
1 žlica ulja
po želji tučeno slatko vrhnje, čokoladne praline, čokoladne strugotine, bobičasto voće ili slično (ja sam koristila nar i sjeckane pržene bučine sjemenke)

Priprema:
Prosijte brašno, prašak za pecivo, sol i kakao prah. Jaja pjenasto umutite s obje vrste šećera te u tu tekuću smjesu pomalo dodajte suhe sastojke. Lagano miješajte da se sve sjedini i bude bez grudica. Ne brinite ako vam smjesa izgleda rijetko, takva treba biti.
Kalup za torte obložite papirom za pečenje te ga malo namažite maslacem. Pećnicu uključite na 180 stupnjeva. Biskvit pecite otprilike 45 do 55 min. Pripazite da vam ne površina ne zagori pa nakon pola sata možete pokriti aluminijskom folijom i peći dok ne bude gotov. Je li biskvit gotov možete provjeriti drvenom čačkalicom. Bocnite biskvit pa ako je čačkalica suha, pečen je.
Pečeni biskvit zajedno s papirom izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Najbolje ga je pripremiti dan ranije.

Za kremu najprije otopite čokoladu u lončiću na pari te ostavite da se malo ohladi. Slatkom vrhnju dodajte šećer u prahu i malo ruma te izradite u šlag. Mascarpone sir izradite mikserom i polako dodajte topljenu čokoladu (ne smije biti vruća). Obje smjese pomiješajte da se sjedine u glatku kremu.

Ohlađeni biskvit prerežite vodoravno na dva dijela. Na stalak za torte postavite jedan dio i premažite polovicom kreme. Stavite drugi dio biskvita te cijelu tortu premažite ostatkom kreme. Tortu stavite na hlađenje.
Za glazuru otopite čokoladu i ulje na pari te polako prelijte preko ohlađene torte. Ja sam ostavila da curi niz stijenke torte. Kada se ocaklina stegne, možete tortu ukrasiti po želji tučenim slatkim vrhnjem, voćem, čokoladnim strugotinama i slično. U slast! (gorskikotao.com)