Aktualno OG sada Ogulin

Noć muzeja 2023.

U petak, 27. siječnja, Hrvatsko muzejsko društvo organizira Noć muzeja. U ovu tradicionalnu manifestaciju će se i ove godine uključiti Zavičajni muzej Ogulin, a program kojeg pripremaju bit će, kako navode, objavljen uskoro. Tema ovogodišnje Noći muzeja nosi naziv “Muzeji su važni!”.

Inače, bit će ovo 18. po redu Noć muzeja. Idejne začetnice ove popularne manifestacije u Hrvatskoj su Vesna Jurić Bulatović i mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta. One su u prosincu 2005. godine pokrenle akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova. U našem gradu u njoj je tijekom posljednih godina, osim Zavičajnog muzeja, sudjelovala i Ivanina kuća bajke.

Samo prošle godine Noć muzeja obilježena je u 165 hrvatskih gradova, te u 194 muzeja, galerije i druge ustanove. U njihovim sadržajima uživalo je 91.101 posjetitelja, dok je ta brojka u pretpandemijskoj 2019. godini iznosila 250.000.

Mi s nestrpljenjem iščekujemo objavu programa događanja i sadržaja koje nam organizatori pripremaju, a sve detalje imat ćete poriliku doznati u našem programu, u danima koji slijede. Ove godine većih i značajnih epidemioloških mjera i ograničenja nema, pa vjerujemo da ćemo u sadržajima moći neometano uživati.