Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

EU se sprema na veliku reformu farmaceutske industrije. Ovo su ključne točke prijedloga zbog kojeg će frcati iskre

Može li Europska unija pronaći način da dostavi nevjerojatno skupe lijekove u najsiromašnije dijelove Europe, može li pronaći lijekove za neizlječive bolesti i riješiti problem antimikrobne rezistencije, i sve to jednim potezom pera? Upravo takvu ambiciju ima revizija općeg farmaceutskog zakonodavstva EU-a, o kojoj piše Politico.Radi se, kako navodi Politico, o najvećoj reformi europskih pravila za lijekove u skoro dva desetljeća, a prijedlog Europske komisije trebao bi biti objavljen u ožujku.

Razlog za pokretanje ovako velike reforme je jasan – tržište lijekova, ako je prepušteno samo sebi, jednostavno ne funkcionira. Mnogi pacijenti ostaju bez lijekova – ili zbog toga što se ne prodaju u sredinama u kojima žive ili uopće ne postoje.

Europska komisija uvjerena je da to može promijeniti pažljivom primjenom pravila ‘mrkve i batine’. Nada se da će se farmaceutske kompanije prikloniti novim pravilima, a sve kako bi zadržale pristup starijoj populaciji EU-a i njihovim debelim novčanicima. Više na tportalu.