Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Eurozastupnica Borzan ide u obračun s lažno zelenim oznakama

Ekološkim oznakama na proizvodima ne vjeruje 70 posto građana, pokazalo je istraživanje hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan koja najavljuje obračun EU-a s neutemeljenim i lažnim reklamnim tvrdnjama poput “klimatski neutralno” ili “dobro za okoliš” kojima se obmanjuju građani.
Europarlamentarka Biljana Borzan, autorica zakonskog prijedloga za jačanje položaja potrošača te dulje trajanje uređaja i zabranu ugrađenih kvarova, najavila je obračun s lažnim “zelenim” reklamiranjem koje obmanjuje građane, priopćio je ured zastupnice.

U sklopu EU zakona Borzan planira zabraniti neutemeljene i nedokazive ekološke reklamne tvrdnje poput “klimatski neutralno” ili “dobro za okoliš”.

Hrvatska europarlamentarka naručila je istraživanje javnog mnijenja koje je pokazalo da gotovo svi građani primjećuju tu vrstu reklamiranja, ali dvije trećine njih u njih ne vjeruje. Ispitano je 801 građana u Hrvatskoj.

  • Te su oznake sveprisutne, a moje istraživanje pokazuje da ih je primijetilo 89 posto ispitanih građana Hrvatske. Njih 80 posto je reklo da nikada nije provjerilo istinitost takvih tvrdnji, a 70 posto ih je izjavilo da im ne vjeruje. Proizvođači su prepoznali da je ekološki otisak proizvoda sve važniji kupcima, pogotovo mlađima, i zato ističu zelene tvrdnje i etikete bez ikakvog uporišta, upozorila je Biljana Borzan.
  • Veliki korak naprijed u tom smjeru smo napravili danas na Odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Reklamne tvrdnje tog tipa će u budućnosti morati biti provjerene, dokazane i odobrene od strane neovisnih i stručnih tijela, izjavila je Borzan.

Računajući na ekološku svijest građana, proizvođači širokog raspona proizvoda sve više koriste takve prakse. Sada se u EU-u plasira više od 1200 takvih oznaka, od kojih manje od 35 posto ima neki oblik certifikata ili provjere.

  • Svašta se reklamira i prodaje pod “zeleno”, jer nema nikakvih propisa koji to reguliraju. Sada možete prodavati namještaj i na pakiranju bez ikakve provjere tvrditi da u njegovoj proizvodnji nije stradalo niti jedno stablo u Amazoni. Možete sami svojoj tvrtki dodijeliti priznanje da je klimatski neutralna i to staviti na ambalažu ili web stranicu. Kada nema pravila, cvate lov u mutnom i sadašnja situacija je idealna za varanje potrošača, ističe Biljana Borzan. (Hina/E.P.C.hrt.hr)