Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Hitnjaci: Ako netko u Daruvaru ima infarkt, treba nam dva i pol sata do bolnice

Tomislav Petrušić iz udruge Hitna uživo i Silvio Šarec iz Sindikata Hitne Zagrebačke županije u Newsnightu su komentirali nedavne prozivke ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicina Maje Grbe-Bujević koja je rekla da se ne smatra odgovornom za propuste u toj službi.U emisiju je bila pozvana i Maja Grba-Bujević, no ispričala se godišnjim odmorom. “Ona je kao saborska zastupnica imala godišnji odmor od 15. prosinca do 15. siječnja. Sad jedino ako koristi nešto drugo. Danas je bila na otvaranju muzeja u Rakovici, kao izaslanik predsjednika Sabora, tako da je obnašala neku dužnost. Očito je prioritet muzej, a ne hitnjaci”, rekao je Tomislav Petrušić.

Povišeni tonovi i bacanje papira na sastanku
“Problem je sustava”, dodaje: “Greške mogu biti osobni faktor ili greška sustava. Najveći problem je kad se desi greška sustava, onda se prebacuje krivnja kao u slučaju na Malom Lošinju kad je čovjek nastradao, Rijeka je htjela dignuti helikopter HRZ-a, ali im je rečeno da ga nema. Pacijent je tri sata vozio do Rijeke i preminuo. Kad se tako nešto desi da zakaže sustav, onda se svi u sustavu optužuju i prebacuju jedni na druge. Trebamo veliku promjenu u sustavu. Često i mijenjamo ministre.”

Silvio Šarec ističe da je najveći problem u sustavu: “Nije da želimo mijenjati ravnateljicu, nego cijeli sustav, a hoće li se ona vidjeti u tom sustavu, ona će odlučiti. Napisali smo prijedlog Zakona o hitnoj medicinskoj službi, ali iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu zakon nije donesen.”

Komentirajući nedavni sastanak s ravnateljicom Grbom-Bujević i ministrom Vilijem Berošem Petrušić je istaknuo da su se tonovi povisili tek kad je ministar otišao: “Bili su povišeni tonovi kad je ministar otišao sa sastanka. Ravnateljica se ponašala neprimjereno da smo se dignuli i otišli, ona je vikala, bacala papire.”

Dodaje da je suradnja s ministrom Berošem dosad bila vrlo korektna: “Ministar je odmah nakon prosvjeda rekao da mu je cilj da dobijemo beneficirani radni staž. Kao udruga smo i nastali zbog toga što nam je to oduzeto prije 24 godine. Beroš je odmah izašao ususret i rekao da ne vidi problem u tome.”

Petrušić o Grbi-Bujević dodaje: “Ne zaslužuje da se zove liječnicom jer je postala prava političarka. Sjedi na dvije fotelje – saborska zastupnica i ravnateljica krovnog zavoda. Ne vidimo tako budućnost.” (N1)