Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Otklonjene zapreke za sutrašnji izbor Vijeća ministara BiH

Otklonjene su i posljednje zapreke za sutrašnji izbor novoga saziva Vijeća ministara BiH, nakon što su riješeni prijepori u vodećoj srpskoj stranci SNSD-u Milorada Dodika, objavljeno je u utorak.

  • Upravo sam održao sastanak s prijateljima iz Istočnog Sarajeva. Zastupnici SNSD-a u punom kapacitetu sutra će glasati za potporu Vijeću ministara BiH, objavio je Dodik na svome Twitter profilu.

Druge pojedinosti s toga sastanka nisu poznate, odnosno na koji je način čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uspio razuvjeriti zastupnike svoje stranke koji dolaze iz Istočnog Sarajeva, a koji su ranije izrazili protivljenje imenovanju čelnika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića za ministra sigurnosti. Oni su jučer otvoreno poručili da neće glasovati za Nešića.

Tijekom protekle noći zapaljeno je vozilo bliskog suradnika budućeg ministra sigurnosti Nešića, a prije nekoliko dana i njegova brata Predraga Nešića. Za Nenada Nešića dio medija navodi kako je povezan s više kriminalnih i koruptivnih djela, a s čelnog mjesta u javnom poduzeću Ceste Republike Srpske smijenio ga je SNSD Milorada Dodika tijekom 2020. U međuvremenu se približio oporbenim strankama Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) i Partiji demokratskog progresa (PDP), koje su na općim izborima prošle godine nastupile ujedinjene protiv SNSD-a. Nakon objave rezultata DNS Nenada Nešića ponovno se vratio u okrilje stranke Milorada Dodika, a on je nedavno predložen za ministra sigurnosti BiH te je prošao provjere nadležnih sigurnosnih agencija i Središnjeg izbornog povjerenstva.

S potporom svih zastupnika Dodikova SNSD-a i koalicije, koju još čine HDZ BiH te ‘osmorka’ stranaka sa sjedištem u Sarajevu, novi saziv Vijeća ministara BiH imat će više nego dovoljnu potporu za izbor na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma. (Hina/HRT/V.G.)