Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Udžbenik prirode i društva izazvao pravu pomutnju

Zbog udžbenika prirode i društva za 4. razred osnovne škole jednog izdavača podignula se prava bura u javnosti nakon što su roditelji upozorili kako u njemu piše da u Bosni i Hercegovini žive samo Bošnjaci i Bošnjakinje. Autori i recenzenti udžbenika tvrde da je to – namjerno ili ne – izvučeno iz konteksta.

Nastavna jedinica u sklopu koje desetogodišnjaci uče o susjednim državama, izazvala je, čini se, pravu pomutnju, i to zbog njihovih stanovnika.

  • Sporni zadatak je u tablici u kojoj su navedene susjedne države RH i uz svaku državu je trebalo izvesti ime stanovnika te države iz imena države. Ako imamo Sloveniju djeca pišu Slovenac i Slovenka, rekla je Željka Zagorac, učiteljica i suautorica udžbenika Nina i Tino.
  • Kurikulum ne traži poučavanje o društvenim uređenjima već kurikulum traži ishode u kojima ćemo usvojiti i primjeniti znanje o pisanju stanovnika država koji su izvedeni iz imena tih država, dodaje.

Jedan od recenzenata kaže da u tekstu ne vidi ništa sporno.

  • Smatram da je tablica i cijela ova vijest izašla izvan konteksta i konteksta udžbenika, udžbeničke serije i njegove koncepcije i kurikuluma, kaže Tvrtko Pleić, recenzent udžbenika Nina i Tino.

Oglasilo se i resorno ministarstvo.

“Prema Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu prilikom prijave na Javni poziv za podnošenje prijave za odobravanje korištenja udžbenika u školi i uvrštavanje udžbenika u Katalog odobrenih udžbenika nakladnik, između ostaloga, prilaže i izjavu odgovorne osobe da odgovara za sve pogreške koje se pojave u udžbeniku te da će ih otkloniti o vlastitom trošku”, kažu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. (Sunčica Findak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT)