Aktualno PROMO

Depresija je najčešća psihička smetnja – u besplatnom psihološkom savjetovalištu saznajte sve o simptomima i uzrocima

S ciljem dizanja svijesti o psihičkim smetnjama, lakšeg prepoznavanja simptoma i pravovremene reakcije, pokrenut je projekt Što ima lima? koji uključuje online platformu s edukativnim sadržajima koji obuhvaćaju i temu depresije – vodećeg oboljenja u svijetu, nakon bolesti krvožilnog sustava.

Psihičke smetnje kod školaraca rangirane su kao treći najčešći razlog posjeta liječniku školske medicine, a od 100 mladih u dobi do 18 godina, njih 20 imat će neki od oblika razvojnih, emocionalnih ili ponašajnih problema. Kvalitetna i adekvatna edukacija djece, mladih i roditelja izuzetno je važna kako bi se što ranije prepoznali simptomi i spriječio razvoj daljnjih poteškoća i smetnji u budućnosti. Stoga, projekt Što ima lima?, koji se provodi na području Karlovačke županije, uključuje virtualni edukativno-promotivni program i besplatno psihološko savjetovanje. Putem online platforme se obrađuje 12 različitih tema koje pokrivaju razne probleme s kojima se djeca i mladi susreću, uključujući i depresiju koja je danas najčešća psihička smetnja.

Depresija je poremećaj raspoloženja koji ima svoje zakonitosti. Riječ je o ozbiljnoj bolesti koja zahvaća cijelog čovjeka, i tjelesno i psihički, te koju je ključno na vrijeme prepoznati i shodno ju liječiti. Karakterizira ju cijeli niz simptoma koji se mogu podijeliti u razne skupine i koji se razlikuju od osobe do osobe, a dovode do toga da osoba ne može normalno funkcionirati na osobnom i profesionalnom planu te se javljaju negativne misli o sebi, svijetu i budućnosti. Također, povećana je vjerojatnost, ako je osoba imala više depresivnih epizoda, da će doživjeti i sljedeću i to sa sve manjim vremenskim razmacima između epizoda. Dvostruko je učestalija kod žena i to zbog hormonalnih razloga, osjetljivosti na socijalne odnose i veće ovisnosti o drugima, te iako je najveći rizik za razvoj depresije između 18. i 44. godine života, prisutna je u svim dobnim skupinama, a problem predstavlja to što se javlja u sve ranijoj dobi.

Osjećaji tuge, bezvoljnosti ili apatičnosti neugodni su za svakoga, a mogu biti posebno teški za dijete koje još nije naučilo kako se nositi s njima. Tuga kod djeteta nije odmah znak za uzbunu, no kada je ona dugotrajna i počne utjecati na djetetove aktivnosti, interese ili školski i obiteljski život, potrebno je pažljivije obratiti pažnju, a najčešće je praćena i promjenama ponašanja, kao i fiziološkim promjenama. Depresija kod djece nije samo loše raspoloženje i povremena potištenost, to je doista ozbiljan poremećaj“, ističe mag. psych. Maja Golešić, koja je u petom projektnom webinaru detaljnije objasnila simptome, uzroke i tretman depresije.

Edukacija učitelja i profesora, kao važnih dionika u ranom prepoznavanju psihičkih smetnji kod djece, izuzetno je važna te je upravo zato održan Okrugli stol platforme „Što ima lima?“, u sklopu kojega su psiholozi Ivan Sušanj i Ines Galetić podijelili korisne informacije o najčešćim poremećajima i psihičkim smetnjama kod djece školske dobi, kako ih prepoznati i što učiniti kad se prepoznaju. Okrugli stol održao se u Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin, a sve koje zanima tema mogu sudjelovati na sljedećoj raspravi koja će se održati u veljači.

Kako bi se među mladima digla svijest o depresiji, ali i drugim psihičkim smetnjama, na web stranici i društvenim mrežama (Facebook, Instagram i TikTok) projekta Što ima lima?, dostupni su psihoedukativni sadržaji i webinari stručnjaka, a svi koji žive na području Karlovačke županije, putem opcije Pričaj s nama!, mogu anonimno zatražiti savjet ili postaviti pitanje na koje će psiholog u najkraćem roku odgovoriti.

Projekt se provodi u sklopu poziva Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2 br:UP.02.2.1.08. Usklađen je sa Strateškim planom za razvoj zdravstva 2020-2022., s obzirom na to da se provedbom istog promiče mentalno zdravlje implementacijom u lokalnoj zajednici i to informiranjem, edukacijom i senzibiliziranjem građana. Također, projekt doprinosi Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva 2012.-2020. jer se projektom poduzimaju i potiču intervencije usmjerene i ka prevenciji mentalnih poremećaja s vrlo negativnim utjecajem na kvalitetu života. Prijavitelj projekta je Udruga za promociju i zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici „GITA“, a kao partneri na projektu sudjeluju Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije, Grad Ogulin i Općina Plaški. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.