Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Potop populističke desnice u Češkoj: Upravo objavljeni rezultati, novi predsjednik je bivši elitni padobranac

Predsjednička dužnost u Češkoj Republici uglavnom je ceremonijalna, no šef države imenuje vladu i vrhovni je zapovjednik oružanih snaga

Umirovljeni general NATO-a Petr Pavel pobjednik je predsjedničkih izbora u Češkoj nakon prebrojanih 90 posto glasačkih listića koji mu daju 57,07 posto glasova birača.

Njegov suparnik, bivši remijer i poslovni čovjek i milijarder Andrej Babiš osvojio je 42,92 posto glasova, pokazuju rezultati objavljeni na mrežnim stranicama Češkog ureda za statisttiku.

Predsjednička dužnost u Češkoj Republici uglavnom je ceremonijalna, no šef države imenuje vladu i vrhovni je zapovjednik oružanih snaga i bira guvernera središnje banke te ustavne suce.

Bivši pripadnik elitnih padobranskih snaga, 61-godišnji Pavel je tijekom izborne kampanje poručivao da želi biti “predsjednik dostojan zemlje članice EU-a i NATO-a”.

Njegov suparnik u drugom krugu, 68-godišnji Babiš, je poduzetnik porijeklom iz Slovačke, poslovni magnat u sektoru kemikalija, hrane, poljoprivrede i medija. Njegovo bogatstvo je bilo predmet pravosuđa, a izbore u drugom krugu je nazvao “referendumom o Babišu”.

Kampanja između dva kruga izbora je bila oštra, s nizom dezinformacija uperenih većinom protiv Pavela te prijetnjama smrću upućenih Babišu i njegovoj obitelji. (Hina, jutarnji.hr)