Aktualno Gastro Magazin S vama kroz svaki dan

Slani krekeri od piva

Danas predlažemo da probate napraviti slane krekere od piva! Pročitajte kako!

“Slani krekeri od piva su se pokazali baš odličnom grickalicom. Pripremila sam ih sa sjemenkama suncokreta i bundeve uz dodatak bučinog ulja i piva u tijestu. Popržene sjemenke im daju karakterističan okus, a izgledom su rustikalni jer nisam usitnjavala sjemenke. Ako želite “urednije” krekere vi možete usitniti sjemenke.
Naravno, osim sjemenki suncokreta i bundeve, u krekere možete staviti i lan ili sezam. Ukoliko ne volite bučino ulje, zamijenite ga suncokretovim. Okus će biti blaži, a boja svjetlija. U tijesto sam stavila svijetlo, lager pivo. Idući put ću probati s nekim tamnim pivom i integralnim brašnom.” – poručila je, između ostalog, Vanja, autorica bloga Gorski kotao.

Sastojci za slane krekere s pivom:

500 g brašna (koristila sam glatko)
150 g sjemenki (koristila sam suncokret i bundevu)
125 g maslaca
100 ml ulja (koristila sam pola bučino, pola suncokretovo)
200 ml piva
žličica soli
1 prašak za pecivo
Priprema:

Sjemenke popržite na tavici da lagano dobiju boju cijelo vrijeme miješajući. Ostavite da se prohlade. Prosijte brašno pa dodajte prašak za pecivo i sol te pomiješajte. Dodajte ulje, otopljeni maslac i pivo te popržene sjemenke. Ukoliko želite da vam smjesa bude kompaktnija, sjemenke možete malo usitniti.

Zamijesite tijesto te ostavite da se malo odmori. Pobrašnite radnu površinu pa razvaljajte tijesto da nekih 5 do 6 mm. Kotačićem ili oštrim nožem režite štapiće i slažite ih na pleh obložen masnim papirom.

Krekere stavite u već ugrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite nekih 25 do 30 min. Poslužite uz pivo, a izvrsno se slažu i uz jogurt.

Dobar tek i živjeli! (gorskikotao.com)