Aktualno OG sada Ogulin

2.045.000,00 eura za Program gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom u 2023. godini

U Program gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom u 2023. godini Grad Ogulin planira uložiti 2.045.000,00 eura. Ovako velika vrijednost programa rezultat je praćenja pozitivnih EU trendova ulaganja u ”zelenu ekonomiju” i namjere uspostavljanja održivog sustava gospodarenja otpadom na našem području.

Tijekom 2021. godine na odlagalištu komunalnog otpada ”Sodol” završeni su radovi na sanaciji odlagališta na način da je postojeći otpad s pokosa vrtače ravnomjerno uz sabijanje presložen u slojevima na dno vrtače. Tijekom prošle godine nabavljen je i radni stroj – kompaktor, koji će u nastavku rada odlagališta omogućiti kvalitetno razastiranje i sabijanje novog otpada koji se dovozi. Tako uređena i održavana ploha bit će kvalitetnija podloga za izradu brtvenog sloja i izgradnju “kazeta” za nastavak odlaganja. U 2023. godini planira se nastavak sanacije kroz nabavu kolne vage za potrebe odlagališta, te izrada i dopuna projektne dokumentacije. Za tu namjenu osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 260.000,00 eura. Isto tako, Grad Ogulin je osigurao sredstva za sufinanciranje izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora u 2023. godini u iznosu od 135.000,00 eura.

Izgradnja kompostane za odvojeno prikupljeni biootpad predstavlja još jedan ”zeleni” kapitalni EU projekt za čiju je provedbu u ovoj godini u gradskom proračunu osiguran iznos od 1.650.000,00 eura. Realizacijom ovog kapitalnog projekta zaokružio bi se održivi sustav gospodarenja otpadom grada Ogulina. Projektom je predviđena izgradnja i opremanje postrojenja za bioreaktorsko kompostiranje, proizvodnju i pakiranje eko komposta.
Cilj je smanjiti udio biorazgradivog otpada u komunalnom otpadu i tako spriječiti nepotrebno plaćanje poticajnih naknada Fondu, odnosno penala prema EU. Za ovaj projekt napravljen je glavni projekt (arhitektonski, građevinski, strojarski i elektrotehnički), popis elaborata te troškovnik s projektantskim cijenama iz čega proizlazi ukupna vrijednost projekta u iznosu od preko 3,3 milijuna eura.
Projekt je prijavljen u portfelj projekata Karlovačke županije za Program Nacionalnog oporavka i otpornosti, tzv. ”Next generation”, gdje među 29 projekata na listi prioriteta zauzima visoko 4 mjesto. “Važno je napomenuti da će potencijalno financiranje iz navedenog EU instrumenta biti u 100%-tnom iznosu.” – poručili su iz gradske uprave.