Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Prosvjed zbog smrti Vladimira Matijanića: ‘Tražimo smjenu Beroša’

Prosvjed Hrvatskog novinarskog društva (HND) ”Oprostite što smetam, ne mogu disati”, organiziran šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, počeo je u nedjelju ispred Novinarskog doma s ponovljenim zahtjevima za smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša.Okupljanje novinara i građana ispred Novinarskog doma počelo je oko 12 sati, a nakon toga malo prije 13 sati počela je prosvjedna šetnja od Novinarskog doma preko Trga Republike Hrvatske, Frankopanske do Ilice, Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića te Zakmardijevim stubama do Gornjega grada na Trg svetoga Marka.

– Naš kolega Vlado Matijanić cijeli život je radio kako bi ukazao na nepravilnosti i borio se za Hrvatsku koja je pravedna i poštena, Hrvatska jednakih. Do kraja, do zadnjeg daha on je bio jednak kao i drugi, nije tražio povlastice kao neki iz nekih političkih stranaka. Ovi ljudi su došli jer žele Hrvatsku jednakih, Hrvatsku koja je poštena i pravedna. Zato mi je drago vidjeti da je ovako velik broj kolega, ali i običnih građana došao podržati prosvjed, rekla je Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara.

– Ja ću reći da smo prije pet mjeseci imali peticiju koju je potpisalo 5 tisuća građana u kojem tražimo nezavisno povjerenstvo koje će utvrditi okolnosti smrti Vladimira Matijanića. Tražimo smjenu ministra Beroša jer je on na čelu sustava koji zataškava cijeli slučaj, nama je nevjerojatno da nakon šest mjeseci nitko nije za ovo odgovarao, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

– Ovo nije prosvjed protiv zdravstvenih radnika, mi itekako poštujemo njihov rad i oni su žrtve jednog nefunkcionalnog sistema. Ovo je prosvjed koji se tiče svih građana. Ovo nije samo prosvjed za Vladu Matijanića, jednostavno želimo bolje zdravstvo u kojem se ovakvi slučajevi više nikome neće dogoditi, dodao je Zovko.

Novinar Vladimir Matijanić umro je u Splitu 6. kolovoza prošle godine od posljedica bolesti vezanih uz teške posljedice COVID-a. Nakon brojnih prigovora za nesavjesno liječenje i moguće uskraćivanje odgovarajuće medicinske pomoći. zaključak stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva bio je da u pružanju medicinske skrbi novinaru Matijaniću nije bilo znatnih stručnih propusta.

Beroš: HND koristi smrt svoga kolege za ostvarivanje političkih ciljeva

Ministar zdravstva Vili Beroš, uoči prosvjeda u povodu šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, prozvao je u nedjelju Hrvatsko novinarsko društvo da smrt svojeg kolege iskorištavaju za ostvarivanje političkih ciljeva.

Moju ostavku možete tražiti, ali nemojte kao novinari koristiti smrt svog kolege za neke druge političke ciljeve, poručio je u priopćenju. (hrt)