Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Prekinuta istraga o obaranju MH17 unatoč mogućoj umiješanosti Putina

Međunarodni tužitelji rekli su u srijedu da su pronašli “jake indicije” da je ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio korištenje proturaketnog sustava kojim je oboren zrakoplov aviokompanije Malaysia Airlines na letu MH17 iznad istočne Ukrajine 2014., no ipak su okončali istragu.
Istražitelji su rekli da dokazi o umiješanosti Putina i drugih ruskih dužnosnika nisu bili dovoljno konkretni da bi doveli do presude te da će okončati svoju istragu bez daljnjeg kaznenog progona

Rusija je zanijekala bilo kakvu umiješanost u obaranje civilnog putničkog zrakoplova, prilikom kojeg je poginulo 298 putnika i članova posade.

  • Istraga je dosegnula svoj limit, kazala je na novinskoj konferenciji u Den Haagu tužiteljica Digna van Boetzelaer. Otkrića nisu dostatna za procesuiranje novih osumnjičenika, dodala je.

Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da će Nizozemska nastaviti smatrati Rusiju odgovornom za obaranje putničkog zrakoplova na letu MH17 iznad istočne Ukrajine. Izrazio je “gorko razočaranje” što je međunarodna istraga o rušenju MH17 završila bez daljnjeg kaznenog progona zbog nedostatka dokaza.

  • Nastavit ćemo pozivati Rusku Federaciju na odgovornost za njezinu ulogu u ovoj tragediji, rekao je Rutte u priopćenju. (T.V./HRT/Hina)