Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Medvedev: Ovo je rješenje koje je Zapad predložio Ukrajini za kraj rata; Ukrajinci: Nismo mi Koreja!

Zamjenika predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti tvrdi da se iskristalizirao plan o završetku sukoba

Oleksij Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, odbacio je tvrdnje zamjenika predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrija Medvedeva da Ukrajina rat na svom teritoriju želi okončati tako da zemlju podijeli u dva dijela kao što je to svojevremeno učinila Koreja, piše Newsweek.

Medvedev je na komunikacijskoj platformi Telegram ustvrdio da je Zapad Ukrajini predložio to rješenje. Prema tom navodnom planu, Ukrajina bi funkcionirala po uzoru na Južnu Koreju, a Donbas i drugi okupirani teritoriji bi se pripojili Rusiji. Medvedev je, međutim, rekao da Ukrajina o takvom rješenju može “samo sanjati” te da ono nije moguće jer je Rusija “suverena zemlja s impozantnim oružjem”.

“Ukrajina nije Koreja. Neće biti 38. paralele, a ni drugih paralela. Neće biti tuđih priča i scenarija nametnutih izvana”, rekao je Danilov. “‘Ruski bojni brod‘ odredio je kojim će se smjerom kretati. Promjena nema na horizontu. Ukrajinske obrambene snage funkcioniraju”, dodao je. (D.Raknić, jutarnji.hr)