Aktualno OG sada Ogulin

Nizom aktivnosti Ivanina kuća bajke obilježit će 10 godina rada

Ove godine u prosincu Ivanina kuća bajke proslavit će svoj 10. rođendan. Tim povodom djelatnice će tijekom cijele ove godine, uz one uobičajene, provoditi niz prigodnih aktivnosti. Između ostalog, u planu je predstavljanje novih dodataka njihovoj izložbi. Odnosi se to prije svega na potencijalne nove sadržaje u Tajanstvenoj odaji, tj. dodavanje dokumentarnih filmova iz arhive HRT-a. U planu je i realizacija projekta „Zakoračimo u bajku”, kojim bi proširili ponudu u Kreativnoj sobi Ivanine kuće bajke.

Bit će predstavljeni i planovi za obilježavanje 150. rođendana Ivane Brlić Mažuranić, koji će se proslaviti 18. travnja 2024. godine. Ova dva rođendana bit će i glavna motivacija za izdavanje kalendara za 2024. godinu u kojem će se posebna pažnja posvetiti Ivaninim bajkama.
Povodom desetog rođendana želja im je uspostaviti i suradnju s domaćim tvornicama slatkiša u svrhu izrade posebnih slastica za ovaj jubilej.

Tijekom godine Ivanina kuća bajke će se, po tradiciji, uključiti u obilježavanje svih važnih događanja u našem gradu, poput Ogulinskog festivala bajke i Adventa u Ogulinu. Nakon što su nedavno obilježili Noć muzeja, tijekom godine uključit će se i u obilježavanje Dana hrvatske knjige, Međunarodnog dana dječje knjige, te Mjeseca hrvatske knjige. Kao i prethodnih godina, posebnu će pažnju dati mogućnosti besplatnog posjeta Ivaninoj kući bajke na određene značajne datume, ali i za posebne manifestacije. Dodatno će se i ove godine posebna pažnja dati djeci vrtićke dobi i učenicima lokalnih škola koje će se i dalje pozivati na različite sadržaje u njihovoj ustanovi, a sve s ciljem upoznavanja lokalnog stanovništva s našom najpoznatijom sugrađankom i bajkom kao posebnim bogatstvom našeg kraja.

U svom programu rada za 2023. godinu ističu da će i dalje aktivno raditi na međunarodnim projektima, čiji su sastavni dio, poput Europske rute bajke te Rute spisateljica – Women Writers Route.

Dijelić je to njihovog ambicioznog programa rada za tekuću godinu, a mi vjerujemo da će dobar dio zacrtanog i ostvariti. Nadamo se da će i broj zainteresiranih posjetitelja biti još veći, no lani. Naime, tijekom prošle godine Ivanina kuća bajke zabilježila je 31 136 posjeta, što je za 446 posjeta više nego referentne i do tad rekordne 2019. godine.