Aktualno Moja mirovina S vama kroz svaki dan

Još malo o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju

U zadnjoj objavi o aktualnostima iz mirovinskog osiguranja od 18.12.2022.godine pisali smo o izmjenama zakona o pravima na obiteljsku mirovinu i pogodnostima kod ostvarivanja prava na starosnu mirovinu u pogledu polaznog faktora.

Meni, a isto tako i mnogim elektronskim medijima izmakla je ispod „radara” odredba Zakona kod ostvarivanja prava na starosnu mirovinu zbog dugogodišnjeg osiguranika (60 godina života i 41 godina staža osiguranja).

Naime, opet se uvodi pravo na bonus polaznog faktora za sve mjesece života iznad 60 godina, a taj bonus iznosi 0,15% po mjesecu, a može se ostvariti za najviše 5 godina, odnosno 60 mjeseci, tj. 9%.

Dakle, više nije potrebno prekidati radni odnos jedan prije 65. rođendana, za muškarce, ili 63 godine i 3 mjeseca (ove godine) za žene.

No, to još nije sve, jer, ako muškarac nastavi raditi iza 65 godina života za sve mjesece iznad 65 godina ostvaruje bonus od 0,45%, a žene iznad 63 godine i 3 mjeseca ( ove godine)., ali postoji jedan ALI, a to je da je potrebno imati navršenih 35 godina mirovinskog staža.

Za prijevremenu starosnu mirovinu uvjeti su ostali isti:
-žene moraju imati ,minimalno, 58 godina i 3 mjeseca života i 33 godine i 3 mjeseca staža,
-muškarci moraju imati minimalno 60 godina života i 35 godina staža.

Ostaje odredba da korisnici, prijevremen starosne, starosne i obiteljske mirovine mogu raditi do polovice punog radnog vremena i primati cijelu mirovinu, a to se odnosi i na korisnike najniže mirovine,OSIM korisnika najniže mirovine po odredbama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koji za vrijeme takvog rada primaju tzv. stvarnu mirovinu, određenu po plaćama ili osnovicama osiguranja, pa upozoravamo takve korisnike na tu odredbu Zakona.

Što se tiče izmjene Zakona u pogledu povećanja obiteljskih mirovina za 10% odnosno 7% od 1.1.2023.godine, tu je sve u redu, i takvi korisnici će ubuduće primati 77% obiteljske mirovine.

Korisnici najnižih mirovina određenih po Zakonu o mirovinskom osiguranju, od 1.1.2023.godine također dobivaju povišicu od 3%, dakle ne i korisnici po Zakonu o hrvatskim braniteljima.

Povećanje obiteljskih mirovina i povećanje najnižih mirovina obavit će se automatski i nije potrebno podnositi nikakve zahtjeve.

Za novi model obiteljskih mirovina sve je uglavnom jasno: da bi se podnio zahtjev za isplati dijela obiteljske mirovine mora biti određeno pravo na osobnu mirovinu i obiteljsku mirovinu, s tim da ukoliko nije uspostavljeno rješenje o osobnoj (prijevremenoj ili starosnoj) mirovini ,uz Zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine potrebno je podnijeti i Zahtjev za starosnu mirovinu, a isto tako ako nije određeno pravo na obiteljsku mirovinu potrebno je podnijeti i Zahtjev za obiteljsku mirovinu, a i to se može istodobno s Zahtjevom za isplatu dijela obiteljske mirovine. Sve tiskanice dostupne su u knjižarama i na internetskim stranicama Hrv. zavoda za mirovinsko osiguranje.

Dakle, ukoliko podnositeljima zahtjeva bude povoljnija opcija primanja osobne mirovine uz 27% obiteljske mirovine oni će to pravo ostvariti, a ukoliko to ne bude povoljnije od obiteljske mirovine, sada , u visini 77%, ostat će u isplati povoljnija obiteljska mirovina, tj. ne može se ostvariti nepovoljnije pravo. Do skorog usklađivanja mirovina od 1.1.2023.godine, ostaje gornja granica ukupnog primanja kombiniranih mirovina od 6.212,00 kuna, tj. 824,47 eura. Svi oni kojima je osobna ili obiteljska mirovina viša od tog iznosa ne trebaju ništa podnositi, jer će njima ta mirovina uvijek biti viša od kombinirane mirovine, a svi oni kojima bi kombinirana mirovina iznosila više od limita primat će dio mirovine do limita, i tako prilikom svakog usklađivanja, koje se vrši svakog 1. siječnja i 1. srpnja u godini, a limit je umnožak 80 aktualnih vrijednosti mirovine , a aktualna vrijednost mirovine sada iznosi 77,65 kuna, odnosno 10,31 eura.

Do sljedećeg čitanja!

Piše Momir Jakšić Momo

Sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.