Aktualno Gastro Magazin

Mandl šmarn

Iz Vanjinog Gorskog kotla danas izdvajamo recept za mandl šmarn….

“Mandl šmarn ili carski drobljenac s bademima je još jedan u nizu recepata za drobljence koje sam pronašla u staroj bilježnici. Učinio mi se zanimljiv za probu jer volim drobljence, odlični su kao doručak, a nešto što se priprema s bademima mora biti ukusno. Naziv jela sam ostavila u izvornom obliku jer mi ima taj šarm i štih prošlih vremena, a Gorski kotao njeguje tradiciju i čuva stare recepte. Za one koji su propustili recept za šmarn s grisom, mogu ga pronaći ovdje pa probajte oba. Ne mogu se odlučiti koji mi je ukusniji. Ovaj s bademima je hrskaviji jer bademe nisam samljela skroz sitno već sam ostavila onih komadića koji se fino grickaju. U originalnom receptu domaćica navodi da se stave krušne mrvice, ali isto tako za hrskavost, zdrobila sam suhi kruh pomoću valjka za tijesto da ostanu komadići. Na taj način sam dobila kremoznost i hrskavost u jednom zalogaju.

U receptu zapisanom u bilježnici navode se i cizibe (grožđice) kao jedan od sastojaka, no njih baš ne volim u jelima pa sam ih izostavila. Vi ih slobodno stavite. Ovaj šmarn je zamišljen kao slatko jelo jer u samu smjesu ide šećer, no ja sam stavila samo pola žličice, a moglo je i bez tog šećera pošto ne volim jako slatko.

Ovako je domaćica zapisala:

Mandl šmarn

“4 deci mleka sa vrhnjem, 5 žutanjaka, 7 dg dobro izrezanih mandula, 3 pune žlice cukra, malo soli, dobro izmešaj sa ribanim kruhom, dok je smjesa gusta, pusti neko vrijeme stajati, onda dodaj cizibe, snijeg od 3 bjelanjka, izli to sve skupa u 6 deka vruče masti, pusti lepo zažutiti, izreži i metne se u zdjelu i posiplje sa cukrom.”

Ovaj izvorni recept sam malo korigirala pa vam navodim sastojke koje sam koristila i način pripreme te posluživanja.” – napisala je Vanja na svom gastro blogu.

Sastojci za mandl šmarn (za 2 osobe):
2 dl punomasnog mlijeka
2 žumanjka
35 g badema (zdrobljenih ili mljevenih)
1 žličica kristal šećera (može i bez)
prstohvat soli
4-5 žlica krušnih mrvica (krupnijih)
snijeg od 2 bjelanjka
žlica maslaca (za pečenje)
pekmez (stavila sam malinu)
voće po želji (stavila sam borovnice iz zamrzivača te svježu marelicu)

Priprema:
U dubljoj zdjeli pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i mlijekom. U smjesu dodajte rezane bademe te krušne mrvice dok ne dobijete srednje gustu smjesu. Ostavite da smjesa stoji i nabubri (nekih 20 min do pola sata). Od bjelanjaka izradite snijeg uz dodatak prstohvata soli. Pažljivo umiješajte snijeg u smjesu sa žumanjcima. Na vrućoj tavi rastopite žlicu maslaca i izlijte smjesu. Ostavite da se peče dok ne poprimi zlatnožutu boju i ne stvori se korica s donje strane pa pokušajte okrenuti. Ne sekirajte se ukoliko ne uspijete okrenuti “palačinku” da vam ostane cijela jer ionako sve morate rastrgati (razdrobiti) i ostaviti da se sve ispeče do zlatnožute boje. Drobljenac poslužite uz preljev od pekmeza te uz omiljeno voće. Ja sam dodala pekmez od maline, borovnice iz zamrzivača, svježu marelicu te listiće badema za dodatnu hrskavost. Dobar tek! (gorskikotao.com)