Aktualno OG sada Ogulin

1.384.000,00 eura za provedbu gradskog Programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi

Tijekom ove godine Grad Ogulin, iz svog proračuna, planira izdvojiti ukupno 1.384.000,00 eura za provedbu gradskog Programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi. Najveći dio od tog iznosa, točnije 1.278.000,00 eura, osiguran je za potrebe rada javnih ustanova u kulturi čiji je osnivač Grad Ogulin, a to su: Pučko otvoreno učilište Ogulin, Gradska knjižnica i čitaonica, Zavičajni muzej Ogulin i Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke. Pored redovne djelatnosti i programskih troškova ustanova, financirat će se i dodatna ulaganja na građevinskim objektima, kao i opremanje i informatizacija objekata kulture u vlasništvu Grada.

Jedan od kapitalnih projekata, koji se provodi već dugi niz godina, je obnova Frankopanskog kaštela. Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija i sanacija zgrade palasa u kojoj je smješten Zavičajni muzej Ogulin te obnova ostatka kompleksa Starog grada Ogulina. Svi radovi na objektima Starog grada Ogulina provode se prema uputama i pod nadzorom nadležnog konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija RH. Za financiranje ovog projekta u 2023. godini osiguran je iznos od 131.000,00 eura. Glavnina tih sredstava bit će utrošena na daljnje radove na zgradi konjušnice, a planira se i velika faza radova koji se odnose na izradu stropne konstrukcije prizemlja, odnosno podne konstrukcije potkrovlja i potpunu rekonstrukciju krovne konstrukcije zgrade, uključujući prethodnu demontažu postojećeg krovišta. Osim radova na konjušnici, u 2023. godini planirano je izvođenje radova na popločavanju južnog dijela dvorišta Frankopanskog kaštela.

U našem gradu, već dugi niz godina, provodi se i kapitalni projekt rekonstrukcije i uređenja zgrade Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Za provedbu tog projekta, u ovoj godini, u gradskom proračunu osigurano je 450.000,00 eura. Osiguranim iznosom planirana je realizacija faze X. i XI. instalacija scenske tehnike i mehanizacije dvorane te završetak projekta. Po završetku projekta prostor višenamjenske dvorane koristit će se za kulturne i obrazovne aktivnosti te ostala događanja Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, Grada Ogulina i ostalih poslovnih subjekata.