Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Poznat je datum koji bi mogao odrediti sudbinu Ukrajine: Sve oči su uperene prema Pekingu

Ministarstvo vanjskih poslova NR Kine ističe da SAD neće određivati kakvi će biti kinesko-ruski odnosi

“Kina odbacuje primjedbe da će slati oružje Rusiji koje bi ona koristila u Ukrajini. Optužbe američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena na račun Kine su pogrešne. Naime, SAD, a ne Kina, šalje oružje na bojište”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da Kina “razmatra mogućnost da Rusiji dostavi oružje i pruži vojnu pomoć” te upozorio da takav korak može imati ozbiljne posljedice. I visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je tim povodom da Kina ne smije “prijeći crvenu liniju”.

Kineski predstavnik kazao je kako SAD neće određivati kakvi će biti kinesko-ruski odnosi. I dok je Washington poslao jasno upozorenje Pekingu, glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit rekao je kako “njemačka vlada ne raspolaže podacima o kineskim isporukama oružja Rusiji”, a njemačka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock, javlja Deutsche Welle, ipak je upozorila i pozvala Peking da “ne šalje nikakvo oružje Rusiji”.

I kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang, inače bivši ambasador u Washingtonu, pozvao je da se prekine sa špekulacijama “danas Ukrajina, sutra Tajvan”. No, kazao je i da je Kina uznemirena stanjem u Ukrajini jer po njemu “situacija eskalira i može izmaknuti kontroli”, javlja AFP.
“Pozivamo da se prestane dolijevati ulje na vatru i optuživati Kinu”, kazao je Qin Gang, prenosi AFP.

Inače, očekuje se da će kineski predsjednik Xi Jinping na samu godišnjicu ruske agresije na Ukrajinu objaviti “kineski prijedlog mirovnog plana”, koji bi, najavljuje Bloomberg, morao sadržavati poziv na prekid vatre te embargo na oružje.

Naime, evidentno je da se Kina želi aktivnije uključiti u pokušaje razrješenja rata protiv Ukrajine. (V.Vurušić, jutarnji.hr)