Aktualno OG sada Ogulin

I Zavičajni muzej Ogulin lani zabilježio odlične poslovne rezultate

Ogulinski Zavičajni muzej tijekom prošle godine je ostvario izuzetno dobe poslovne rezultate.

Naime, ovu gradsku ustanovu je lani podsjetilo rekordnih 10 327 osoba, što je izvrstan rezultat. Tome ide u prilog činjenica da je Zavičajni muzej tijekom referentne predpandemijske 2019. godine posjetilo 7606 posjetitelja.

Nakon što se tijekom 2020. i 2021. godine bilježila promjena u strukturi posjetitelja, koju su za vrijeme pandemije koronavirusa činili većinom individualni posjetitelji, odnosno obitelji s djecom, a grupni posjeti školskih grupa su bili malobrojni, u 2022. godini zabilježen je povratak i porast broja grupnih posjeta učenika, čak i u većim brojkama nego što je to bilo u odnosu na „predpandemijske“ statistike. Lani je tako naš Muzej posjetila ukupno 151 grupa, a svima je pruženo stručno muzejsko vodstvo. Za razliku od njih, individualni posjetitelji su prilikom razgleda stalnog postava pretežito koristili besplatni audio vodič na vlastitim mobilnim uređajima ili na tablet uređajima u vlasništvu Muzeja, a koji je dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku.

Tijekom prošle godine zabilježena je i odlična online posjećenost, pa je tako, između ostalog, Virtualna šetnja Zavičajnim muzejom privukla 92 700 novih pregleda.

I prošle godine Zavičajni muzej Ogulin bio je domaćin brojnih izložbi i događanja. Između ostalog, imali smo priliku uživati u izložbama „Grad i ljudi“, “Glagoljica u gostima“, te „Igra boja“.
Muzej se uključio u obilježavanje svih važnih datuma i događanja u našem gradu, vršili su se radovi na obnovi zgrade konjušnice, a nabavljeni su i opločnici za popločavanje južnog dijela dvorišta Starog grada Ogulina. Projekt popločavanja trebao bi započeti ovog proljeća, što predstavlja nužan korak nakon provedenih arheoloških iskapanja i istraživanja, koja su, podsjećamo, izvršena u drugoj polovici 2021. godine.

Valja podsjetiti da je u srpnju prošle godine javnosti predstavljen i novi vizualni identitet muzeja, kojeg je izradila naša Ogulinka Matea Erceg. Ovo je tek dio njihovog Izvješća o radu u 2022. godini, a ono će, po običaju, biti predstavljeno gradskim vijećnicima na jednoj od narednih sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina.