Aktualno PROMO

Prosječni roditelj provede 14 i pol minuta u razgovoru s djetetom, od čega ga 12 i pol minuta kritizira – naučite kako razviti veće samopouzdanje i samopoštovanje

Projekt „Što ima lima?“ pokrenut je s ciljem dizanja svijesti o važnosti prevencije psihičkih smetnji kod djece i mladih, a putem online platforme i besplatnog psihološkog savjetovališta provodi se edukacija o raznim temama, uključujući i prepoznavanje razine samopouzdanja i samopoštovanja kod djece

Psihičke smetnje kod djece rangirane su kao treći najčešći razlog posjeta liječniku školske medicine, a čak 20% maloljetnih osoba ima neki od oblika razvojnih, emocionalnih ili ponašajnih problema. Kako bi se smanjila ta zabrinjavajuća statistika, izuzetno je važno adekvatno educirati djecu, ali i roditelje i učitelje o simptomima i pravovremenoj reakciji. Upravo zato, projektom Što ima lima? promiču se zdrave navike djece i odraslih na području Karlovačke županije, a u sklopu virtualnog edukativno-promotivnog programa pokriva se 12 različitih tema koje se najčešće javljaju kod djece i adolescenata. Tema mjeseca je manjak samopouzdanja i samopoštovanja kod djece, problem koji se javlja kao posljedica loše slike o sebi.

Iako se pojmovi samopouzdanje i samopoštovanje često koriste kao sinonimi, među njima postoji određena razlika. Samopouzdanje se odnosi na procjenu vlastitih sposobnosti, dok se samopoštovanje odnosi na doživljaje koje imamo o sebi i svome identitetu, a oni zajedno tvore sliku o nama i kvaliteti našeg života, koja može biti pozitivna i negativna, te o njima u velikoj mjeri ovisi i naše mentalno zdravlje. Razvoj slike o sebi, u skladu s kojom se ljudi ponašaju, počinje već u najranijoj dobi pa je tako, u prosjeku, razina samopouzdanja i samopoštovanja kod djevojčica i dječaka uglavnom jednaka, u adolescenciji kod dječaka samopoštovanja jača, dok kod djevojčica slabi, a u mladoj odrasloj dobi postoje već velike razlike u prosječnoj razini samopoštovanja kod muškaraca i žena.

Jedno istraživanje je pokazalo da prosječni roditelj dnevno provede u prosjeku 14 i pol minuta komunicirajući s djetetom, od čega ga 12 i pol minuta kritizira, a upravo roditelji, odnosno primarni skrbnici ključne su osobe za poticanje samopouzdanja i samopoštovanja. Samopouzdanje i samopoštovanje je povezano i sa školskim uspjehom i to u smislu – veće samopouzdanje i samopoštovanje, veći školski uspjeh i obrnuto. Kada dijete krene u školu, počinje se uspoređivati s vršnjacima pa, na primjer, ako dijete misli da mu ne ide matematika, tako će se početi i ponašati te će na kraju to mišljenje postati i točno. Važnije je što dijete misli o svojim sposobnostima, nego kolike su one doista“, ističe Ana Budimir, prof. psihologije, koja je u webinaru bolje pojasnila razlike u ponašanju djece s dobrom i lošom slikom o sebi te podijelila brojne savjete za roditelje.

U ranom prepoznavanju psihičkih smetnji kod djece i adolescenata, uz roditelje, izuzetno je važna pravovremena reakcija učitelja i profesora te su upravo zato održana već dva Okrugla stola platforme „Što ima lima?“, na kojima su psiholozi Ivan Sušanj i Ines Galetić podijelili savjete i odgovorili na pitanja čak 80 roditelja i profesora Obrtničke i tehničke škole Ogulin te Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana. Uskoro počinje i edukacija putem webinara namijenjena djeci, koja će se održavati za vrijeme nastave, a koja će osigurati kvalitetan pristup prijeko potrebnim informacijama

S ciljem edukacije mladih i njihovih roditelja o samopouzdanju i samopoštovanju, kao i drugim problemima s kojima se djeca susreću, na web stranici i društvenim mrežama (Facebook, Instagram i TikTok) projekta Što ima lima? dostupni su razni psihoedukativni sadržaji i webinari psihologa, a putem opcije Pričaj s nama! svatko može anonimno zatražiti savjet ili postaviti pitanje psihologu.

Projekt se provodi u sklopu poziva Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2 br:UP.02.2.1.08. Usklađen je sa Strateškim planom za razvoj zdravstva 2020-2022., s obzirom na to da se provedbom istog promiče mentalno zdravlje implementacijom u lokalnoj zajednici i to informiranjem, edukacijom i senzibiliziranjem građana. Također, projekt doprinosi Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva 2012.-2020. jer se projektom poduzimaju i potiču intervencije usmjerene i ka prevenciji mentalnih poremećaja s vrlo negativnim utjecajem na kvalitetu života. Prijavitelj projekta je Udruga za promociju i zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici „GITA“, a kao partneri na projektu sudjeluju Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije, Grad Ogulin i Općina Plaški. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.