Aktualno OG sada Ogulin

Franjo Kmet sinoć Ogulince poveo na Denali – vrh Sj. Amerike

U velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice sinoć je održano zanimljivo putopisno predavanje “Uspon na najviši vrh Sjeverne Amerike – Denali”. Predavanje je održao profesionalni planinski i gorski vodič Franjo Kmet, a organizirala ga je Turistička zajednica grada Ogulina.

Franjo Kmet je ogulinsku publiku proveo kroz svoje prošlogodišnje iskustvo uspona na Denali, najviši vrh Sjeverne Amerike, visok 6.194 m. Na uspon je vodio osmeročlanu međunarodnu ekipu, s već zavidnim penjačkim iskustvom. Ogulinci su tako imali priliku uživati u zanimljivom video prikazu cijelog uspona na Denali. Kratki video isječci posjetiteljima su dočarali sve faze ovog pothvata, a snimao ih je tijekom cijelog uspona upravo Franjo Kmet. Za uspon na Denali kaže da mu je bio najzahtjevniji u fizičkom smislu, dok tehnički nije. Penjući se na taj vrh sa sobom su morali vući svu opremu, 20 kg u naprtnjačama na leđima i 40 kg u saonicamana, i to sve na strmini od 50, 60 stupnjeva uz opasnosti ledenjačkih pukotina i jak vjetar.

“Nas svih osmero uspjeli smo doći na vrh Sjeverne Amerike, a što se tiče ostalih penjača u ekipama iz cijelog svijeta bilo je odustajanja. Postotak onih koji se uspijevaju popeti je negdje oko 60%.” – istakao je tijekom predavanja Franjo Kmet.

Gost predavač je, između ostalog, istakao da se već 20-ak godina bavi visokogorskim penjanjem i vodi ekipe po cijelom svijetu, a s publikom je vrlo rado podijelio svoja iskustva. Rekao je da nema nikakve posebne pripreme uoči ovakvih zahtjevnih penjanja, jer je stalno u planinama.

Na samom kraju predavanja publici je otkrio neke svoje najvažnije penjačke ciljeve, koje planira ostvariti tijekom ove godine.