Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Za sistematske preglede branitelja 1,8 milijuna eura, proširila se lista onih koji na njega mogu

U proteklom su vremenu i starenjem populacije sve izraženiji zdravstveni problemi većeg broja branitelja. Stoga je jedan od najvažnijih programa Ministarstva usmjeren prema zaštiti zdravlja kroz preventivne sistematske preglede u svrhu ranog otkrivanja bolesti i povećanje mogućnosti njihova izlječenja
Sporazum o suradnji na provedbi Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja za 2023. s 33 zdravstvene ustanove potpisan je u petak u resornom ministarstvu.

Za njegovu provedbu, kojim se planira obuhvatiti 15.500 branitelja, Vlada je osigurala 1,8 milijuna eura.

“Posljedice proživljenih traumatskih događaja iz Domovinskog rata i danas su vidljive te braniteljska populacija posebno u području zdravlja zaslužuje posebnu pozornost”, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Dodao je da su u proteklom vremenu i starenjem populacije sve izraženiji zdravstveni problemi većeg broja branitelja.
I u ovoj godini nastavljamo pozivati na preventivni sistematski pregled hrvatske branitelje koji su u borbenom sektoru sudjelovali više od 100 dana ili su u teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji i dragovoljce. Uz njih, po prvi puta pozivi će se uputiti njegovateljicama i njegovateljima 100 postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine, najavio je Medved.
Upitan o sistematskim pregledima za građane ministar Beroš najavio je da će se “idući tjedan, odnosno tjedan kasnije utemeljiti takve preglede, a HZJZ učinio je dodatan napor i odredio koje su to dobne i spolne skupine, odnosno kategorije koje moraju biti njime obuhvaćene”. Na taj se način čuva zdravlje i rano otkrivaju onkološke i kronične nezarazne bolesti i toj je pravi put unaprjeđenja zdravlja nacije, naglasio je Beroš.(Hina, danas.hr)