Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zašto agencije sve rjeđe školama daju ponude za maturalna putovanja?

Španjolska, Grčka ili Češka najčešća su odredišta srednjoškolskih ekskurzija. Nekoć su škole mogle birati između pet ili šest ponuda putničkih agencija za takva putovanja. Danas je ponuda neusporedivo skromnija, zadarske škole su sretne dobiju li dvije ponude za organiziranje učeničkih putovanja.

Za organizaciju maturalnog putovanja na adresu zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole ove je godine stigla tek jedna ponuda. Prije pandemije nije bilo tako.

– Javljale su se po 3, 4 agencije, imali smo veću mogućnost odabira javni poziv je bio dostupan za svakoga, ali bilo bi možda lakše odabrati, konkurentnost tržišta, ali evo za sada je takva situacija, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Zdenka Sršen Juričević, ravnateljica Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, Zadar.

Ovi zadarski maturanti ove će godine u Grčku, putovanje će trajati 8 dana.

– Mi smo se trudili da što prije odaberemo destinaciju da svi mogu platiti na više rata i da nikome nije problem, kazao je Luka Špehar.

– Ja se jako veselim već smo dobili ponude, odabrali agenciju, idemo avionom vraćamo se autobusom, rekla je Lucija Jurić.

– Moja želja je bila otići u Španjolsku, ali ispunit će se valjda nekom drugom prilikom, rekla je Nikolina Klapan.

U zadarskoj gimnaziji Vladimira Nazora nešto bolja situacija. Njihovi će maturanti krajem ljeta u Španjolsku.

– Tri agencije su nam se javile, većinom su bile 100 eura razlike u cijeni. Na roditeljskom su učenici i roditelji odabrali agenciju 900 eura cijena, sad se kreće s potpisivanjem ugovora, istaknula je Sandra Šango, ravnateljica Gimnazije Vladimira Nazora, Zadar.

Škole godinama rade s istom agencijom

Zašto školama svoje usluge ne nudi više turističkih agencija? Jedan od razloga jest taj što neke škole godinama rade s istom agencijom.

– Ako je neka agencija kvalitetna, ako to radi godinama, ako profesori i roditelji u nju imaju sigurnost, vjerojatno je zato biraju, nemam ništa protiv. Najvažnije je da ta djeca sigurno odu na putovanje i dožive sve što treba doživjeti, da se živa i zdrava vrate kući, rekao je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Cijene su sasvim druga priča. Sve je poskupjelo pa tako i putovanja. Posljednje maturalno putovanje u ovoj zadarskoj gimnaziji, prema izračunu ravnateljice, bilo je gotovo 200 eura jeftinije.

– Roditelji su svjesni, ali budući da su to naša djeca sve ćemo napraviti da ostvarimo njihove želje, kazala je Šango.

Jer na maturalno se putovanje ide samo jednom u životu! (Žana Ljuština/Regionalni dnevnik/HRT/R.S)