Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Vučić rekao da ništa neće potpisati, Kurti odgovara da to nije konstruktivno

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u petak da “ništa neće potpisati”, a kosovski premijer Albin Kurti njegove je izjave nazvao nekostruktivnima uoči sutrašnjeg sastanka u Ohridu na kojem EU očekuje napredak u dogovorima o provedbi europskog sporazuma Srbije i Kosova.Francusko-njemački plan, koji je u međuvremenu EU preuzeo kao svoj prijedlog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, od početka snažno podupiru Sjedinjene Države, a dužnosnici Unije i SAD-a pokušali su ovog tjedna pogurati dvije strane da se približe zajedničkom rješenju.

Vučić je tijekom današnjeg posjeta Srijemu rekao da ga se ne može ucijeniti jer nema “ni jedan račun u inozemstvu, kuće, vile”.“Nemaju me čime ucijeniti jer Srbija nema cijenu”, rekao je Vučić misleći na zapadne dužnosnike.

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u petak da je zainteresiran za dogovor sa Srbijom, a za Vučićeve izjave je rekao da nisu konstruktivne, objavio je TV Klan Kosova.

Kurti je rekao da “Srbija neće kapitulirati u Ohridu, jer se to već dogodilo u Kumanovu 9. lipnja 1999. godine”, aludirajući na Kumanovski sporazum pod pokroviteljstvom NATO-a kojim su okončani ratni sukobi na Kosovu, a srpske vojne i policijske snage se povukle.

Kosovski premijer je rekao da se bez potpisivanja europski prijedlog ne može nazvati sporazumom, ali da će razgovori biti nastavljeni.

“Čuo sam Vučićevu izjavu i mislim da to nije konstruktivan i posvećen pristup. Ako nema potpisa, onda ćemo nastavili sporenje”, kazao je Kurti. (N1)