Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Hrvoje Zovko je treći put uzastopce izabran za predsjednika Hrvatskog novinarskog društva

Na 68. izbornoj skupštini HND-a, kao jedini kandidat, Hrvoje Zovko je velikom većinom s 52 glasa od 59 članova Skupštine koji su pristupili glasanju, treći put uzastopce izabran za predsjednika Hrvatskog novinarskog društva. Za potpredsjednike HND-a izabrani su Chiara Bilić i Drago Hedl.

Na Skupštini su također izabrani i članovi svih tijela HND-a: Izvršnog odbora, Nadzornog odbora, Odbora za Statut, Novinarskog vijeća časti, Upravnog odbora Novinarskog doma i Upravnog odbora Fonda solidarnosti “Vladimir Majer”.

– Ponosan sam te mi je čast i zadovoljstvo biti ponovo izabran na čelo ovog društva. Obećavam da ću se i dalje beskompromisno boriti za novinarsku profesiju i novinare. Sve svoje snage uložit ću u obranu našeg Novinarskog doma, kao i u obranu naše profesije te ćemo se snažno boriti protiv cenzure i neće nas zaustaviti nikakvi cenzori, kazao je ukratko stari novi predsjednik HND-a Hrvoje Zovko nakon što su mu članovi Skupštine ponovo iskazali povjerenje.

U zaključcima Skupštine prihvaćen je prijedlog da se novom Izvršnom odboru u što kraćem roku dostavi informacija o statusu svih sudskih sporova u koje je uključen HND. Također je prihvaćen i zaključak da se oformi tim za izradu strategije koja bi omogućila povećanja broja članova HND-a s naglaskom na mlađe kolegice i kolege. Prihvaćen je i prijedlog zaključka da se od Ministarstva kulture i medija te Ministarstva pravosuđa i uprave zahtijeva da se iz Kaznenog zakona izbace kaznena djela klevete i uvrede za koja mogu biti tuženi novinari te da se implementiraju preporuke Europske komisije u odnosu na SLAPP-tužbe. Od Upravnog odbora Fonda solidarnosti „Vladimir Majer“ treba zatražiti da se razmotri mogućnost pomoći kolegama suočenim s tužbama. Prihvaćen je i zaključak da HND ustraje na potrebi daljnje detaljne i neovisne istrage o smrti kolege Vladimira Matijanića, kao i kažnjavanje svih odgovornih u tom slučaju. Među zaključcima Skupštine prihvaćeno je i da Odbor za Statut odmah nakon konstituiranja među članstvom obnovi rasprava o potrebi izmjene Statuta.