Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ponovno odgođena sjednica optužnog vijeća u slučaju “županov ručak”

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je u petak prijedlog obrane da se iz spisa izdvoje navodno nezakoniti dokazi u slučaju župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića kojeg Uskok tereti da je županijskim novcem platio privatni ručak, doznaje se na sudu. Obrana, koja smatra da je riječ o nezakonito prikupljenim dokazima, ima pravo žalbe Visokom kaznenom sudu na tu odluku, nakon čega će postupak biti nastavljen.

Optužno vijeće optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.

Uskok u optužnici, podignutoj sredinom siječnja, tvrdi da je Kožić županijskim novcem platio privatni ručak osoblju zagrebačke bolnice Merkur gdje se liječio u siječnju 2020. godine.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo kako se Kožiću stavlja na teret da je, koristeći autoritet župana, zatražio od pročelnice svog ureda Mirjane Oštrec Bosak da na račun reprezentacije organizira i plati dostavu hrane i pića u KB Merkur kako bi počastio medicinsko osoblje nakon njegovog izlaska iz te bolnice.

Pročelnica je, ističe Uskok, slijedom toga potpisala narudžbenicu jednoj tvrtki kojom je naručila hranu i pića za 5250 kuna. Nakon isporučene usluge i zaprimljenog računa, pročelnica je također potpisala naredbu računovodstvu da se navedeni iznos isplati tvrtki, dodaje tužiteljstvo.

Pritom je pročelnica, stoji u optužnici, napisala na poleđini računa da se račun odnosi na događaj za koji je znala da se nije dogodio te da navedeni trošak nije napravljen u službene svrhe.

Uskok Kožića tereti i da je radi prikrivanja neosnovanog raspolaganja novcem potpisao i službenim pečatom ovjerio podnesak županije u kojem je navedeno da se trošak odnosi na ručak organiziran u sklopu priprema jednog projekta te ga je dostavio Uskoku iako je znao da navedeno ne odgovara istini.

Prema pisanju medija, hrana, 13 butelja vina te 18 litara bezalkoholnog pića naručeni su u zaprešićkom restoranu Trajbar dok su Kožić i njegova pročelnica na lažnom računu napisali da se radilo o ručku s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ministarstvo je demantiralo da su njihovi predstavnici bili na takvom ručku.

Kožić je ranije odbacio optužbe, a tijekom istrage koja je prethodila optužnici branio se sa slobode.(hrt)