Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Udruga ravnatelja optimistična, sindikat učitelja skeptičan oko cjelodnevne škole

Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola optimistična je oko eksperimentalne cjelodnevne škole koja će se od jeseni provoditi u 50 škola, dok je Sindikat hrvatskih učitelja izrazio sumnju u cijeli koncept te najavljuju analize i ankete te kritiziraju što se struku nije ništa pitalo.
Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja kazala je Hini da su u sindikatu skeptični po pitanju izvedivosti programa cjelodnevne škole.

  • Mi ćemo prikupiti i napraviti anketu i analizu i skupiti što više mišljenja s terena kako bismo mogli dati svoje konstruktivne prijedloge. Malo smo skeptični. Imamo trenutno premalo informacija da bismo mogli vidjeti koliko je to kvalitetno riješeno, rekla je.

Kritizirala je to što u izradi programa nisu bili uključeni sindikati i struka, “premalo se tražilo mišljenje struke, a suradnjom bi se riješilo probleme i nedoumice”.

Prvi dojmovi koje su dobili s terena su, ističe, vezani uz informatiku.

  • Struka nam se javlja i govori da ju je pohađala većina učenika dok je bila obvezan predmet. Dobili smo informacije s terena da je srezan kurikulum, potrebno je sad vidjeti koliko je točno srezano. Jedan sat ne može biti dovoljan za informatiku nikako, komentirala je Tuškan.

Naglašava da dokumenti koje je MZO objavio imaju puno riječi, a malo konkretnih informacija kako će to izgledati.

Puno otvorenih pitanja, rokovi kratki

Sindikatu je problematičan dio programa potpore, potpomognutog i obogaćenog učenja u sklopu kojeg, kako je objašnjeno u MZO-u, učenici s nastavnicima ponavljaju, razrađuju teme, utvrđuju gradivo za koje su učitelji primijetili da nije dobro percipirano.

Ne postoji, kaže Tuškan, dovoljno stručnih suradnika, a ako je poanta da nema domaće zadaće, pitanje je koliko se sve to skupa može raditi spojeno s redovitom nastavom i hoće li učenici biti previše iscrpljeni. (HRT/V.G./Hina)