Aktualno OG sada Ogulin

Državni ured za reviziju Sportskoj zajednici Ogulina dao nepovoljno mišljenje, u Vodovodu visok gubitak vode

Državni ured za reviziju u srijedu je Hrvatskom saboru dostavio izvješće o svom radu za 2022., tijekom koje je obavio 195 revizija i 94 provjere provedbe naloga i preporuka iz prošlih revizija, kojima je ukupno obuhvaćeno 668 subjekata, uz izdanih oko 2.300 naloga i preporuka.Od tih 195 revizija, 164 se odnosi na financijske revizije, 24 na revizije usklađenosti, a sedam na revizije učinkovitosti, izvijestio je ured na briefingu za novinare, piše Tportal.

U članku, među ostalim stoji, da je provedena i revizija nad četiri neprofitne organizacije, gdje se izdvaja Športska zajednica Grada Ogulina, kojoj je izraženo nepovoljno mišljenje i o financijskim izvještajima i o usklađenosti poslovanja.

Provedena je i financijska revizija 21 trgovačkog društva u vlasništvu lokalnih jedinica, od tog njih 13 koji su isporučitelji vodnih usluga, sedam koji obavljaju komunalnu djelatnost te jedno čija je djelatnost proizvodnja kruha i drugih pekarskih proizvoda.

Pritom, o financijskim izvještajima izraženo je deset bezuvjetnih i 11 uvjetnih mišljenja, a o usklađenosti poslovanja pet bezuvjetnih i 16 uvjetnih mišljenja.

Kao i kod drugih korisnika, najviše nepravilnosti bilo je u području računovodstvenog poslovanja, javne nabave, a između ostalih izdvaja se stavka koja se odnosi na gubitke vode.

Naime, kako se moglo čuti na briefingu, od 13 vodnih društava, kod devet su utvrđeni neprihvatljivo visoki gubici vode, pri čemu primjerice kod Vodovoda i kanalizacije Ogulin to iznosi čak 72,2 posto, Vodovoda Zadar 69,7 posto, dok je prema strateškim odrednicama države prihvatljiva razina 15 do 20 posto, navodi Tportal.