Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Scholzova sinkopa trese naslovnice, čeka ga istraga, a izlika više nema: ‘U pitanju su milijuni!‘

Kritičari tvrde da je Scholz počeo govoriti da se ne sjeća detalja sa sastanaka tek kada je postao jasan politički i potencijalno kriminalni uteg

Njemačka oporba desnog centra inicirala je dosad još neviđeni pritisak na kancelara Olafa Scholza pokretanjem inicijative za parlamentarnu istragu o njegovoj navodnoj povezanosti s velikim skandalom utaje poreza.

Slučaj – koji datira više od pet godina unatrag, iz vremena dok je Scholz bio gradonačelnik Hamburga – povezan je sa širom aferom, u njemačkim medijima nazvanom “Cum Ex”, u kojoj je njemačka država prevarena za više od 30 milijardi eura – budući da su neke banke, tvrtke ili pojedinci od vlasti tražili povrat poreza za navodne troškove koji se nikada nisu dogodili.

Skandal je već visio nad Scholzovom glavom i tijekom 2021. godine, za vrijeme izborne kampanje, ali je na kraju imao malo utjecaja jer je Scholzova potencijalna upletenost ostala poprilično nejasna. No, sada se sve ponovno zahuktalo nakon što su isplivali novi detalji koji su doveli u pitanje njegovu dosadašnju obranu.

Hamburški regionalni parlament planira pozvati Scholza ovog proljeća – što će biti treći put – pred istražni odbor koji se bavi skandalom. Nadalje, blok desnog centra CDU/CSU želi pokrenuti istragu i na nacionalnoj razini u Bundestagu.
“Zatražit ćemo parlamentarni istražni odbor o Scholzovoj poreznoj aferi u njemačkom Bundestagu u prvom parlamentarnom tjednu nakon uskrsnih praznika”, rekao je u utorak Mathias Middelberg iz CDU-a, zamjenik predsjednika parlamentarne skupine.

U međuvremenu, glasnogovornik vlade kancelara Scholza izjavio je da “iz načela” ne komentira odluke članova Bundestaga. Zašto? Kako citiraju medijska izvješća, “iz poštovanja prema ustavnom tijelu”.

S druge strane, Katja Mast, šefica socijaldemokrata, rekla je da blok desnih stranaka isključivo slijedi stranačke interese.

“Iznose optužbe koje su davno opovrgnute!”, rekla je Mast, dodavši da je povjerenstvo u Hamburgu razjasnilo sva pitanja. (L.G., jutarnji.hr)