Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Tajvan otkrio tri kineska ratna broda i helikopter

Tajvan je objavio da je u četvrtak ujutro u blizini otoka otkrio tri ratna broda i kineski protupodmornički helikopter, nakon sastanka u Kaliforniji između svoje predsjednice Tsai Ing-wen i predsjednika američkog Zastupničkog doma Kevina McCarthyja. Peking obećao “odlučan” odgovor.

  • Jedan zrakoplov Narodnooslobodilačke vojske i tri broda mornarice Narodnooslobodilačke vojske otkriveni su u 6 ujutro po lokalnom vremenu (22:00 GMT srijeda), rekao je tajvanski ministar obrane u izjavi.
  • Oružane snage su pratile situaciju i dale su zadaću borbenim zračnim patrolnim zrakoplovima, mornaričkim brodovima i kopnenim raketnim sustavima da odgovore na te aktivnosti, dodao je.

Peking je u četvrtak obećao odlučne i učinkovite mjere za zaštitu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova usporedilo je sastanak Tsai-McCarthy na američkom tlu s “ozbiljno pogrešnim djelima tajnog dogovora” između Sjedinjenih Država i Tajvana, navodi se u priopćenju.

Ova objava dolazi u trenutku kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron u državnom posjetu Pekingu gdje bi se u četvrtak trebao sastati sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom.

Vijeće za kopnene poslove Taipeija (MAC), najviše tijelo samoupravnog otoka odgovorno za određivanje politike prema Kini, u srijedu je optužilo Peking da “ometa” trgovinu u Tajvanskom tjesnacu provodeći inspekcije teretnih i putničkih brodova na licu mjesta.

Kineske pomorske vlasti prethodno su rekle da pojačavaju patrole u vodama između otoka i kopnene Kine, ne navodeći više detalja.

Kina smatra da je demokratski i autonomni otok Tajvan jedna od njezinih pokrajina koju treba vratiti, zalažući se za mirno ponovno ujedinjenje, ali ne isključujući upotrebu sile. (V.K./HRT/Hina)